Yana Toom asus Assadit kaitsma: mina ei tea, kes keemiarünnaku toime pani (26)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti eurosaadik Yana Toom vastas sotsiaalmeedias riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni esitatud küsimusele, mida Toom arvab Süürias üleeile Assadi režiimi korraldatud keemiarünnakust, et tema ei tea, kes rünnaku toime pani.

Marko Mihkelson (IRL) kirjutas eile õhtul sotsiaalmeedias, et Süürias Idlibi provintsis Assadi režiimi ning mõnedel andmetel kahasse Vene õhujõudude löögiga korraldatud keemiarünnak, milles hukkus 58 inimest (nüüdseks on ohvrite arv tõusnud 86ni – toim), on järjekordne sõjakuritegu. Erinevatel andmetel on Süürias ainuüksi selle aasta esimeses kvartalis toimunud kaheksa keemiarünnakut.

Assadi sõjaliselt toetav Venemaa on Mihkelsoni sõnul loonud paralleelreaalsuse, rääkides sellest, et Assad ründas justkui terroristide keemialaborit. Tegelikult oli Venemaa see, kes 2013. aastal lubas tagada keemiarelvade väljaveo Süüriast.

«Nagu näha, režiim kontrollib ja kasutab keemiarelva endiselt. Paljud vaatavad täna Valge Maja poole. Süüdistused Obama aadressil on väheveenvad. Oma rahvast terroriseeriv Assad ei erine millegi poolest Islamiriigi terroritegevusest. Väga huvitav oleks kuulda, mida arvavad sellest järjekordsest inimsusevastasest kuriteost Yana Toom ja teised temale kaasaelajad,» kommenteeris Mihkelson.

Assad pole rumal

Kuigi isegi Venemaa on öelnud, et rünnaku panid toime Süüria valitsusväed, kes väidetavalt pommitasid terroristide relvaladu, milles asus teatud tüüpi kemikaale, siis Yana Toom teatas Mihkelsonile pühendatud vastuses, et tema ei tea, kes rünnaku toime pani. Assadiga kohtunud Toom märkis muu hulgas, et Assad ei ole rumal.

Toom kirjutas esmalt, et keemiline rünnak Idlibis on tohutu tragöödia ja selle süüdlased peavad kahtlemata astuma kohtu ette ning kandma karmi karistust.

«Erinevalt Marko Mihkelsonist, mina ei ole vastutustundetu poliitiline selgeltnägija. Mina ei tea, kes eilse rünnaku toime pani – täpselt nii, nagu seda ei tea Federica Mogherini, Donald Trump, Benjamen Netanyahu või Marko Mihkelson ise. Ja ma pean lubamatuks süüdistuste loopimist poliitilise reaalsuse konstrueerimiseks ning toetan rahvusvahelist uurimist,» sõnas eurosaadik oma vastuses.

«Olles kohtunud president Assadiga kolmel korral võin julgelt öelda – ta on kõike muud kui rumal,» jätkas Toom ja lisas, et üleeilne rünnak tõi talle kõike muud kui kasu. «Otse vastupidi, see lisab argumente Assadi vastastele ja õõnestab tema positsioone veelgi,» kaitses Toom.

Lõpetuseks viis keskerakondlane teema mujale ja soovitas Mihkelsonil seada oma erakonnasisese valimiskampaania vankri ette mõni muu teema, kuna tema IRLi liige veel ei ole.

Marko Mihkelson jagas Toomi postituse all Facebookis veel kahte linki CNNi ja Washington Posti artiklitega, mis «aitavad Yana Toomil silmi avada».

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles