PÄEVAINTERVJUU Mis eristab konservatiivseid Eesti erakondi? (13)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios olid täna IRLi, Vabaerakonna ja EKRE esindajad, selgitamaks konservatiivsete erakondade ühisosa ja konkurentsi Eesti poliitmaastikul. Kas kõigile kolmele jätkub ruumi?

«Valija ei tee erinevatel konservatismi vooludel vahet,» tunnistas Vabaerakonna esimees Andres Herkel, kuid toonitas, et need voolud võivad üksteisest päris tugevasti erineda.

«Veidi häirivamalt defineerib konservatismi Konservatiivse Rahvaerakonna nimetus, aga tekib küsimus, kas see on see päris konservatism,» lisas Herkel.

«Kui küsida end konservatiivideks pidavatelt inimestelt teemade kaupa – maksupoliitika, immigrandid, perekond – selgub, et neid väärtusi toetab suurem osa elanikkonnast kui vaid konservatiivid,» väitis Martin Helme.

«Isegi kui Eesti inimene pole maailmavaateliselt konservatiivne, on ta ikkagi alahoidlik,» lisas ta.

Mis eristab kolme konservatiivset erakonda?

Helme sõnul annab konservatiivsusele eri mõõtmeid just rahvusluse erinev rõhutamine ja suhtumine Euroopa Liitu. Konservatiivset Rahvaerakonda eristab IRList ja Vabaerakonnast just viimane, olles selgelt euroskeptiline ja kohati isegi –vastane.

Mart Nutt avaldas siiski lootust, et konservatiivset valijat lööklausetega ei püüa: «Lööklause ei ole lahendus, see ei paku programmi. Tavaliselt minnakse loosungitega kaasa seetõttu, et öelda «ära panin!» Maailmavaateliselt ma neid asju ei seoks.»

IRL tegi kaks korda sama viga

IRLi toetuse languse taga näeb Nutt eelkõige seda, et kahel järjestikusel riigikogu valimisel pole erakond konservatiivse platvormiga välja tulnud, kuigi see on neil olemas. On mindud püüdma teiste erakondade valijaid ning sellega endale karuteene osutatud.

«IRL on läinud välja selle peale, et võtta valijaskonda ära Reformierkonnalt ja sotsiaaldemokraatidelt. Praktikas on ta seda kaotanud,» lisas Nutt.

«Täiesti nõus,» märkis seepeale Helme.

Küsimuse peale, kas EKRE konkurentide valijate hajumise üle rõõmustab, teatas Helme, et unistustega tuleb olla ettevaatlik, kuna need võivad täituda. Nutt siiski rõhutas, et võidurõõm on igal erakonnal vaid valimispäeval, kuid tegelikult peaks otsima ühisosa ja teiste kõrbemise üle mitte üleliia rõõmustama.

Kolme erakonna esindajad toonitasid, et konservatism ei tähenda mingisse aega kinni jäämist ning see tuleb vaid aja möödudes uue sisuga täita. Valijatele vahetegemise lihtsustamiseks soovitasid erakondade esindajad lähtuda erinevatest suhtumistest Euroopa Liitu.

«Mõnes mõttes oleme kõik euroskeptilised, aga päris kindlasti ei usu meie, et Euroopa Liiduta on meil parem,» ütles Nutt. «Globalismivaidlust me täna ilmselt ei vaidle,» nõustus Helme.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles