PÄEVAINTERVJUU Kuupäev, mil britte enam Euroopa Liidus pole, on 29. märts 2019 (2)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios selgitas äsja Londonist naasnud väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, et Brexiti reaalne käivitamine leidis aset just praegu seetõttu, et järgmised Euroopa Parlamendi valimised kahe aasta pärast saaks toimuda juba ilma brittideta.

«Kolme Balti riigi välis- ja kaitsekomisjonide esimehed käisid esimest korda ühisvisiidil,» kirjeldas Mihkelson äsjast Londonis käiku, «kuupäevi valides ei teadnud me veel, et Briti peaminister Theresa May otsustab just 29. märtsil algatada paljuräägitud artikkel 50 ehk väljaastumisprotsessi Euroopa Liidust.»

Kuigi britid toonitavad, et julgeolekualaselt Euroopa Liidule selga ei pöörata ning selles vallas muutusi karta pole, on Mihkelsoni sõnul Brexit siiski märgilise tähtsusega, sest väljendab rahva tahet.

«Rahvas on oma sõna öelnud. Arvamusküsitlustes on seis täna sama – kui küsida tavaliselt britilt, siis need, kes on selle vastu olnud, ütlevad, et see on ääretult rumal otsus, mida saame veel majanduslikult tunda. Küllalt palju on ka neid, kes rõhuvad tehtud otsusele ja vajadusele protsessiga alustada.»

Mihkelson selgitas, et kuupäev 29.märts valiti selle järgi, et kahe aasta pikkune periood oleks piisavalt palju enne järgmisi Euroopa Parlamendi valimisi: «2019. aasta kevadel peaks olema võimalik parlamenti valida juba ilma brittideta.»

«Seega võime öelda, et kuupäev, mil Suurbritanniat Euroopa Liidus enam pole, on 29. märts 2019.»

Brittide tahe on Mihkelsoni sõnul korraga läbi rääkida nii lahkumise kui uute tingimuste üle. «Euroopa Komisjoni seisukohast on täna veel küsimuse all peamine eesmärk – räägime kõigepealt läbi lahkumise, räägime läbi selle arve, mis tuleb kümnetes miljardites eurodes ja kohustused, mis brittidel täna Euroopa Liidu ees on.»

«Kahe aasta jooksul tuleb brittidel parlamendis läbi viia sadu, kui mitte tuhandeid seadusemuudatusi, mis lõimiks nad Euroopa Liidust lahti.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles