Galerii ja video: buss 14 lapsega sõitis Imaveres teelt välja põllule

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kella 8 paiku said päästjad väljakutse Imavere valda. Väljakutse järgi oli Jalametsa külas kraavi sõitnud lasteaia- ja koolilapsi vedanud buss. 

Sündmuskohal selgus, et kõrgest teetammist alla sõitnud buss oli kraavis ratastel. Päästjad tegelesid kiirabi saabumiseni õnnetuse hetkel bussis olnud 14 lapsega. Peale laste viibis sõidukis bussijuht.

Sündmusele reageerisid Põltsamaa, Türi, Paide, Koeru kutselised päästjad ning Imavere vabatahtlikud.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesment ütles, et keegi esialgsetel andmetel tõsisemalt viga ei saanud, küll aga viidi üks laps haiglasse järelkontrolli. 

«Üks laps kurtis seljavalu,» lausus Leesment. «Osadele lastele tulid vanemad juba enne politsei kohalejõudmist järele,» lisas ta. Õnnetuspaigas oli liiklus umbes poole tunni vältel häiritud.

Sündmuskohal viibinud ajakirjanik ütles, et Tallinna poolt tulnud buss kaotas mingil põhjusel juhitavuse, sõitis Tallinna-Tartu maanteelt välja, teetammist alla ja oma paarikümne meetri kaugusele põllule enne kui pidama sai. Sellise õhulennu tagajärjel oli bussilt alt tulnud üks ratas.

Bussijuhil on häbi

Õnnetusse sattunud bussijuht selgitas, et bussis olid nii lasteaia kui koolilapsed. Õnnetus juhtus kui ühel lapsel kukkus bussis nukk bussijuhi juurde maha ja roolis olnud juht hakkas seda üles tõstma. Vanem meesterahvas kaotas bussi üle kontrolli ja sõitis sellega teelt välja.

«Kiirus võis olla nii 70-80 km/h, tee libe ei olnud ning ei bussi ees ega taga õnnetuse hetkel sõidukeid ei olnud,» selgitas ta. Mees lisas, et tal on häbi, et selline õnnetus juhtus. 

Buss oli tehniliselt korras, masin oli alles eelmisel nädalal läbinud bussifirma sisese tehnoülevaatuse. Samuti olid seal reisijate tarbeks olemas turvavööd. «Lasteaialastel olid turvavööd kindlasti pealt, palju koolilapsi oli selliseid, kes vööd ei kinnitanud ma ei tea,» sõnas bussi juhtinud mees. 

Lastele räägiti turvavöö olulisusest

Imavere põhikooli direktor Raivo Tamm ütles, et kui ta kuulis hommikusest õnnetusest, siis saadeti sinna lastele järele teine buss, mis lapsed kooli ja lasteaeda tõi. Osale lastele tulid järele vanemad.

Tamm sõnas, et nädal või paar tagasi käisid politseinikud koolis liiklusohutusest rääkimas ja üks teema oli ka turvavöö kasutus.

Tamm kinnitas, et täna kordasid õpetajad jälle õpilastele üle, et bussis ja autos tuleb alati turvavöö kinnitada. «Kindlasti teeme lähiajal veel ühe kogunemise, kus ka selles bussis olnud õpilased saavad rääkida, miks on vaja turvavööd kasutada,» lisas ta.

Bussifirma teeb juurdluse

ATKO Paide osakonna juhataja Jannar Vissak lausus, et ettevõte viib läbi ka omapoolse juurdluse õnnetuse täpsemate asjaolude selgitamiseks. «Praegu saan kinnitada seda, et juht oli kaine, tema tervisega oli kõik korras ja buss oli tehniliselt korras,» ütles Vissak.

Bussijuhi vaatasid üle ka kiirabitöötajad, kuid peale lõhkise püksipõlve ja suure šoki tal vigastusi ei täheldanud. «Tänaseks on tema tööpäev kindlasti läbi, ta läks koju puhkama,» märkis Vissak.

ATKOs oli sel juhil staaži kolm aastat, kuid varasem kogemus sel ametikohal on üle 30 aasta. «Ühtki õnnetust pole tal varem juhtunud,» lisas Vissak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles