Video: jäisesse Emajõkke hüpanud elupäästja tänas talle käe ulatanud võõrast meest

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siseminister Andres Anveltilt ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearult Elupäästja III klassi medali pälvinud Georg Vann sai tänasel aumärkide jagamisel tänada meest, kes talle endale oli pärast jääkülmas vees koos kannatanuga triivimist Emajõe kaldal käe ulatanud.

Tartu Ülikooli informaatika tudeng Georg Vann oli karge jaanuarikuu alguses parasjagu trenni minemas, kui ühtäkki kuulis, et keegi on Kaarsillalt alla hüpanud. Vetelpäästja koolituse saanud mees ei kõhelnud hetkekski, kooris end trenniriiete väele ja jooksis Emajõe äärde uppuja juurde, ärgitas teda pead vee peal hoidma ja hüppas seejärel ise 2-kraadisesse vette järele.

200 meetrit koos kannatanuga jõe voolus edasi ujunud Georgilt haaras trepi juures käest kinni juhtunut ka pealt näinud mees nimega Märt Leesment, kes neile appi tõttas. Kuigi kannatanut redelist enam üles vinnata ei jõutud, stabiliseeriti olukord ja oodati ära päästjate saabumine.

Georg teab, et kannatanu oli kiirabiautosse jõudes veel teadvusel. Georg käis tema kohta ka hiljem haiglast küsimas, kuid rohkem infot tal mehe edasise saatuse kohta paraku pole.

Ka ei olnud ta hiljem saanud kohtuda Märdiga, kes teda ennast jõevoolus koos kannatanuga päästis. Tänasel päästemärkide jagamisel sai ta talle öelda enda tänusõnad.

Georgi ja Märdi lugu

Elupäästja III klass

Tänavu 2. jaanuaril õhtul hüppas Tartu linnas kaarsillalt vette inimene. Teda asus päästma õnnetust pealt näinud Georg Vann, kes hüppas kõhklematult jääkülma vette ja ujus kannatanuni.

Et kannatanu veest välja saada, tuli Georgil koos kannatanuga ujuda veel umbes 200 meetrit jääkülmas vees kuni päästva trepini, kus teda ootas juba omakorda neile appi tulnud Märt Leesment. Ka kahekesi koos ei suutnud mehed enam kannatanut redelist üles kaldale aidata ning seetõttu stabiliseeriti olukord nii kannatanu kui ka abistajate jaoks ja oodati ära päästemeeskonna saabumine.

Saabunud päästemeeskond tõstis nööripäästevarustuse abil kõik vees olijad kaldale. Olukorda raskendasid nii külm vesi (2 kraadi) kui ka külm välistemperatuur (-7 kraadi) ja jõe kiire vooluga ning keeriseid täis lõik. Vaid appiläinud meeste kiire tegutsemine päästis uppuva mehe elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles