«Radari» video: Triinu Ossinovski loodab, et Alari Kivisaar võtab perevägivalla teema uuesti ette, käsitlemata seda läbi huumoriprisma (7)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See on esimene kord, kui tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski abikaasa Triinu Ossinovski avalikkuse ette tuleb. Põhjus, miks ta täna lähisuhtevägivallast räägib, seisneb selles, et eelmisel esmaspäeval kisti nad koos abikaasaga raadio Sky Plus hommikuprogrammi tõttu skandaali, vihjates, justkui oleksid nad Jevgeniga vabariigi aastapäeva vastuvõtul tantsuplatsil kaklema läinud.

Presidendi vastuvõttu vaatas sel aastal 270 000 silmapaari, nende hulgas ka raadio SkyPlus saatejuhid Alari Kivisaar, Kristjan Hirmo ja Maris Järva. Esmaspäeva hommikul pärast pidu asusid nad kommenteerima, mida telerist näinud olid.

Maris: No mina olen ka pigem näinud selliseid väikeseid kõkse, et Ossinovskile maitses see vein väga seal.

Alari: No vein. Alko on ju ülim, on ju, Ossinovski, alko on tegija.

Kuid mitte sellepärast ei läinud kommentaatorite jutt Triinu Ossinovskile sedavõrd hinge.

«Kuskil esmaspäeva keskpäeval päris mitmed sõbrad helistasid minule, aga ka Jevgenile tegelikult paar tuttavat, kes alustasid juttu sellest, et nemad olla hommikuprgrammi kuulanud Sky raadiost, Sky Plusi raadiost, ja seal olla meist räägitud,» räägib Triinu Ossinovski.

«Ja ümber nurga nad kuidagi kõik küsisid, et ega me ei ole ise seda kuulma juhtunud. Me ei olnud. Ja küsisid sinna juurde, et kuidas meil läheb, et kuidas vastuvõtt oli. Ja see kõlas nii ebaloomulikult nende inimeste suust, me ei saanud aru ja siis me lõpuks ühelt küsisimegi otse. Mina küsisin sõbrannalt otse, et millest selline küsimus. Ja siis ta niimoodi veidi ebalevalt seletas mulle olukorra ära. Vabandas küll, et ta ei oleks meist midagi sellist arvanud, et ta ei arva meist midagi sellist, aga ikkagi raadios justkui räägiti,» meenutab Triinu Ossinovski.

Seda, mida raadios räägiti, saab järelkuulata raadio Sky Plus kodulehelt. Et raadiojaam keelas selle saatelõigu avaliku esitamise, kannab saatejuhtide teksti  ette tuntud näitleja Gert Raudsep.

Alari: Ma vaatasin ka natuke seda järelpidu, kus oli see tantsupidu. Ma vaatasin, et see saal oli hästi hämaraks tehtud, et oleks nagu mugavam tantsida, ja ma nägin teleülekandest mingisugust intsidenti tantsupõrandal. Kas te ei näinud?

Kristjan: Kas keegi tormas kellelegi otsa?

Alari: Keegi läks kellegagi minu meelest tülli. Ma ei jõudnud tabada, kes see oli, aga mingi naine võttis  pani käe mehe mingi nagu näo peale... midagi... ja see lükkas selle vihaselt minema. No ma nägin mingit tüli, mingit intsidenti keset tantsupõrandat. Hetkeks, mingi paar sekundit näitas seda, see oli otsepilt.

Kristjan: Kas see oli siis mingi nii-öelda kohale tulnud paari vahel või?

Alari: Kohale tulnud paari vahel jah. Seal läks enam-vähem kätšiks. Mulle tundus, et naine oli nagu sõbralik, aga mees oli maruvihane ta peale. Põhimõtteliselt. Hea, et kümpi ei sõitnud.

«Radar» vaatas koos Triinuga selle kaadri üle, millest Alari Kivisaar koos teiste saatejuhtidega rääkis. Et tegemist on perekonna siseasjaga, jätame siinkohal tegelaste näod anonüümseks.

«Saates räägiti sellest justkui millestki, mida nad n-ö kategoriseerisid siis mõneti perevägivallaks või naise-mehe vaheliseks kätšiks,» sõnab Triinu Ossinovski.

Raadioeetris arutati edasi, et peo käigus ikka võib juhtuda, et inimesed lähevad tuliseks, kuid siis võeti eetrisse helistaja.

Helistaja: Tere-tere, tahtsin rääkida sellest peo...

Alari: Intsidendist?

Helistaja: Intsidendist, nimelt. Just, jaa. Mina panin ka tähele ja see oli Ossinovski paar.

Alari ja Kristjan ühest suust: Oligi või?

Helistaja: Jaa.

Alari: Noh, armas kollane ajakirjandus. Aitäh helistamast, kena päeva jätku. Kena kollane ajakirjandus, lati alt jooksete te läbi. Ma ütlen teile. Jooksete läbi. Ah see oli siis Ossinovski kätš, hea, et ta naisele kümpi ei sõitnud põhimõtteliselt.

Nägemata pilti, võis raadiokuulajatel tekkida arusaam, et vabariigi aastapäeva peol läksid Ossinovskid teineteisele kätega kallale.

«Meie jaoks ei kuskilt tekkis probleem, tekkis teema õhku, mis otseselt ei lähtunud meist, ei puudutanud meid, aga järsku me leidsime ennast selle keskelt,» ütleb Triinu Ossinovski.

Alari: Palun nüüd  Delfi ja kõik teised, tehke nüüd oma tööd ja tooge välja mingi väike scandalo. Saab vajutada praegu, noh, klikid tulevad klikk-klikk-klikk.

Triinu ja Jevgeni on abielus olnud veidi alla kolme aasta, nende peres kasvab kaheaastane poeg Artur ja kolmekuune tütar Marta. Triinu tavalised päevad on hetkel sätitud beebi järgi, kuid üks õhtu nädalas kuulub vaid naisele endale.

«Kord nädalas, rohkem ei ole lihtsalt Jevgeni töö pärast võimalik, aga kord nädalas on minu õhtu, mis tähendab seda, et tema on kodus lastega ja mina saan teha, mida iganes tahan. Minul on minu vabadus. Ja täna on see õhtu ehk ma ei tea, kes kodus süüa teeb, mina see ei ole, mina ei ole kodus. Ma arvan, et tema teeb,» räägib Triinu Ossinovski.

Triinul on pooleli doktorantuur Tallinna Ülikoolis kultuuride uuringute ja kultuurigeograafia erialal ning pärast vanemapuhkust ootab teda töökoht MTÜs Mondo, kus ta on ekspert arengukoostöös Birmaga.

Täna otsustas ta osa oma vabast ajast pühendada intervjuule.

«Ülekohtu tegemine minule väga kallile inimesele, mis puudutas mind, ja ma tundsin, et ma ei saa lihtsalt suud kinni hoida, pilku ära pöörata. Ma otsustasin, et ma annan talle võimaluse vabandada, et ma ei tee mitte midagi sellel päeval, et ma kuulan selle vabanduse ära ja ma võtan selle vastu, kui see on vabandus,» sõnab Ossinovski ja lisab, et kuulas teisipäeva päeval hommikust Sky Plusi saadet järele.

Alari: Presidendi vastuvõtul tantsupõrandal toimunud väike kähmlus on kirgi kütnud. Eile helistas meile üks raadiokuulaja ja väitis, et see olla Ossinovski paar, kes oli kähmelnud, aga see tundus mulle ka kohe alguses veidi kahtlane, sest ma ka nägin seda nüüd laivis pealt ja ma arvan, et ma oleks ära tundud, kui see oleks olnud Ossinovski. Aga nüüd on see tuvastatud, et see ei olnud tema. No see ei olnud nii, et keegi oleks väga löönud kedagi. Aga ütleme, et...

Kristjan: Nina veriseks ei löödud.

Alari: Vist mitte, aga no oli näha, et mingi tüli oli majas.

«See ei olnud vabandus, see oli teema juurde tagasitulek ja veidi veel nii-öelda, võib-olla natukene utreerin, kui ma ütlen, et lustimine sellel teemal, aga see ei olnud väga kaugel sellest,» ütleb Triinu Ossinovski.

Triinu tõdeb, et tema julgus sõna võtta on tõuke saanud just presidendi kõnest.

«Ma istusin seal saalis ja mõtlesin, et kui palju olen mina suud lahti teinud nendel teemadel, mis on minu jaoks olulised, nad ei puuduta küll mind aga nad on olulised ikkagi. Ja mil määral ma tahaks olla üks neist kodanikest, kes ülekohut märgates ei pööra pilku ära,» räägib noor naine.

Triinu leiab, et lisaks lähisuhtevägivalla ohvritele peavad sellest rohkem rääkima ka need, kes sellega kokku ei puutugi.

«Mina ei ole kogenud lähisuhtevägivalda, aga mul on väga tugev arvamus ja arusaam, et see ei ole midagi «okeid», ja ma leian, et ma võin ka selles suunas midagi öelda, et me ei pea ainult läbi ohvrite seda teemat lahkama,» jätkab ta.

«Mul oli eelnev informatsioon selle kohta, et meid süüdistatakse milleski sellises, et minu abikaasat süüdistatakse sisuliselt minusuunalises vägivallas, ja ma läksin selle teadmisega otsima seda lõiku, mis oli ikkagi väga ebameeldiv ja mõneti šokeeriv. Šokeeriv pigem selles valguses, kuidas kolm saatejuhti võtsid seda teemat nii lihtsameelselt, nii pealiskaudselt, nii mänglevalt tegelikult, läbi naeru, see võib-olla oli see, mis mind tegelikult šokeeris kõige rohkem. Kuidas on võimalik, et inimesed, kes töötavad meedias, kes peavad minu meelest tajuma ajakirjanikena oma rolli ja oma positsiooni, on võimelised nii tõsisel teemal nii vastutustundetult sõna võtma,» räägib Triinu Ossinovski.

«Radar» palus seda lugu tehes kommentaari nii Alari Kivisaarelt kui ka raadio Sky Plus programmidirektorilt Priit Varelt. Nood ei olnud nõus kaamera ette tulema. Eelmisel nädalal sõnas Kivisaar Õhtulehele, et nad ei ole vabandust palunud, kuid on korrigeerinud raadiokuulaja valeväidet. Kivisaar ütleb intervjuus, et ei saa aru, kuidas nende «keiss» on nüüd järsku piiri ületanud.

Mis te arvate, kas Kivisaar vabandab lõpuks siiralt ka?

«Ma kahtlen. Ma kahtlen. Ma tegelikult väga loodan, et ta võtab selle teema uuesti ette oma saates ja käsitleb seda viisil, mis ei oleks läbi naeruvääristamise või läbi huumoriprisma. Et ta võtaks selle teema ette selles täies tõsiduses,» ütleb Triinu Ossinovski.

«Radari» andmetel pole see esimene kord, kui Kivisaare sõnavõtt on inimesed kulme kergitama pannud. Möödunud aasta 16. aprilli hommikusaates loeti ette uudis, et Uganda parlament uurib süüdistusi, mille kohaselt vägistas sealse jooksukoondise peatreener naisjooksjaid, kuna see parandavat nende jooksutulemusi.

Alari: Noh, aga kas teiseks tuleks välja uurida, äkki tal oli õigus, äkki hakkasidki kiiremini jooksma. Kui sa oled sportlane, sinu jaoks on sport number üks ja selle nimel oled sa valmis tegema mida iganes, ohverdama mida iganes, ja see väike «tihi» pole nüüd küll mingi õudne häda.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles