Fotod ja video: Eksponaat mahtus hädavaevu Lennusadama uksest sisse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeva hommikul sikutati Lennusadama külguksest sisse mitu kuud muuseumi hoovil seisnud päästekopter Mi-8T, millest saab märtsi lõpul avatava näituse «Mayday! Mayday! Mayday!» üks peamisi eksponaate.

Kopter, mille tiivikulabad olid maha monteeritud, mahtus üsna täpselt sisse Lennusadama Patarei merekindluse poolsel küljel olevast kahe poolega uksest. Lennumasina katuse alla tõmbamiseks kasutati vana Volvo veoautot, mis asus teisel pool Lennusadama hoonet. Tross aga oli tõmmatud läbi näitusesaali.

Teisiti poleks saanud seda teha, sest ruumi oli üsna vähe ja kui kopterit sisse tõmmanud masin oleks asunud angaaris, poleks see enam kopterist mööda välja mahtunud. Kui kopterile oli interjööris koht leitud, pandi masinale taas külge tiivikulabad. Seda tehti kahe korvtõstukiga, sest üks laba kaalub 160–170 kilo ning labade pööramiseks oli vähe ruumi.

1977. aastal ehitatud kopter oli pikka aega teenistuses Saksamaal, Eestisse jõudis lennumasin 1996. aastal ning oli kuni 2006. aastani piirivalve lennusalga kasutuses. Hiljem seisis see Murastes piirivalvekolledži hoovil. Kopter ei ole lennukõlblik, kuid on hoolikalt restaureeritud ning kolledži õppurid ja külalised on saanud sellega tutvuda. Laiemale avalikkusele pole seda varem eksponeeritud.

«Kümne teenistusaasta jooksul oli kopteril umbes 1600 lennutundi. Osa sellest olid koolitused, õppused ja treeningud. Siis loomulikult SAR ehk merepäästelennud. Kopter tegi otsimis- ja päästelende Kurkse juhtumil, tõi talviti Peipsi järve ja Pärnu lahe jäält ära hätta sattunud kalureid ning osales ka Copterline’i õnnetusse sattunud kopteri otsingutel,» rääkis Lennusadama näituste projektijuht Karen Jagodin.

Tähtsa osa päästekopteri tööst moodustasid meditsiinilised lennud, ehk saartelt ja muudest kaugematest paikadest inimeste haiglasse toimetamine. Kopter osales ka suuremate metsatulekahjude kustutamisel Vihterpalus, Vormsil ja Kloogal.

«Näituse külastajad saavad kopterit ka seestpoolt vaadata ja lisaks teeme sinna juurde kopteri tegevust ning lennusalka tutvustava täiendava ekspositsiooni,» rääkis Jagodin.

Näituse eksponaatidest on kohale toodud veel hukkunud parvlaeva Estonia päästepaat ning Lennusadama kai ääres seisva jäämurdja Suur Tõll päästepaat.

Jagodin lisas, et näitus räägib eelkõige siiski inimesest. «Me ei räägi seal looduskatastroofide või reostuse likvideerimisest või aluste päästmisest, räägime ainult inimesest, nii päästjast kui päästetavast. Näitus valmib väga laiapõhjalise koostöö tulemusena. Kaasatud on kõik valdkonnad, mis Eestis merepäästega seotud on. Tuleb väga huvitav näitus,» lubas ta.

Suurnäitus «Mayday! Mayday! Mayday!» avatakse Lennusadamas 24. märtsil. Nädalavahetusel, 25. ja 26. märtsil on muuseumis suur perepäev, kus on kohal tõelised merepäästjad ja saab näha, kuidas töötab päästekopter ja missugune näeb välja üks päästeoperatsioon. Kavas on ka avatud ekskursioonid, viktoriinid ja meisterdamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles