Reps tunnistas eksimust Sputnikule antud intervjuust rääkides ja palus vabandust (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis videost, kus haridusminister Mailis Reps vestleb Sputniku ajakirjanikuga.
Kuvatõmmis videost, kus haridusminister Mailis Reps vestleb Sputniku ajakirjanikuga. Foto: Kuvatõmmis

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps tunnistas, et ta eksis Sputnikule intervjuu andmisest rääkides, kuid tema kinnitusel polnud tegemist teadliku valetamisega.

«Mul on väga kahju ja vabandan tekkinud segaduse pärast. Tõepoolest eksisin ka Postimehele kommentaari andes. Tahan rõhutada, et Sputnikuga seoses pole põhimõtted muutunud ja ma ei kavatse neid muuta. Paraku tundub, et hetkel saab see portaal enam tähelepanu kui seda väärib,» ütles Reps kommentaariks Vene propagandakanalile Sputnik antud intervjuu ümber tekkinud segaduse kohta.

Minister lisas, et kuigi ta ei taha ennast õigustada, lisab siiski selgituseks, et andis tollel päeval intervjuusid kuni kümnele väljaandele, seetõttu tähelepanu hajus ja ta ei registreerinud, et nende seas oli ka Sputnik ja mis tüüpi kanaliga oli tegu.

«Lähtun muidugi sellest, et püüan jälgida tähelepanelikumalt, milline ajakirjandusväljaanne minuga vestelda soovib. Samas olen 15 aastat olnud poliitik, kes on ajakirjandusele olnud avatud, võtnud kõnesid vastu suhtekorraldajate vahenduseta ning vastanud ajakirjanike küsimustele. Selles osas palun seda mitte pahaks panna, et soovisin ja soovin olla ka edaspidi ajakirjanikele avatud. Kuid nagu mainisin, püüan jälgida seda kõike täpsemalt,» lausus Reps.

Sputniku avaldatud videost on selgelt näha, et te andsite neile intervjuu, samal ajal kui teie olite varem öelnud, et te ei ole andnud ja selline väide üldse on bluff. Miks te siis valetasite?

Ma ütlen teile päris selgelt välja, et ka hetkel soovitati mul teilt kõigepealt küsida, et kellega on tegemist, aga teil on mikri peal juba kirjas Postimees. Aga nii nagu ma olen enne ka öelnud ja Postimehe ajakirjanikule ka üsna selgelt selgitasin – sisu on ju olnud kogu aeg selles, et ma olen 15 aastat olnud hästi avameelse suhtlemisega ja eks sellel on omad sellised väiksed nüansid ka.

Ka sellel samal holokaustiüritusel ja teistel hetkedel on meil tõesti üsna tihti nii, et anname rida intervjuusid järjest. Ja kui proua ütles midagi, siis täpselt seda suutsin ma ajakirjanikule meenutada. Et oli tumedate juustega, tõmmu näoga, vist natuke kaukaasia päritolu tüdruk, kes seisis kõrval, küsis midagi.

/--/

Vaatasin ka ise videost huviga, et tutvustas ennast. Ei pannud tõesti tähele. Ma ei ole oma poliitilist suunda muutnud ja ma ei kutsu Sputnikut endiselt pressikonverentsidele.

/---/

Aga siis te ju ikkagi valetasite?

Ei, ma ei ole valetanud. Nii, nagu ma ütlesin oma inimestele siin majas, siis ma tulin sealt tagasi täie teadmisega, et ma ei ole Sputnikuga suhelnud. Jah, minister tõenäoliselt on selles mõttes andnud valeinformatsiooni, et ta ei ole piisavalt tähelepanelik.

Kas teil on sellest eksimusest olnud eile-täna juttu ka peaministriga?

Kas üldse eksimus, kuidas öelda. Suhtlusest Sputnikuga on mul olnud juttu väga erinevate asutuste esindajatega. Seal hulgas ka nendega, kes tegelevad meil Eestis õiguskorra tagamisega. Ma andsin neile sama informatsiooni, et oma teadlikkuse juures ei ole ma Sputnikuga poliitikat muutnud.

Eks ma kõige esimesena pean vabandama õiguskaitseorganite ees. Järelikult on see palju tõsisem küsimus. Kõige rohkem on mul kahju sellest, et avalikus ruumis on see meediakanal saanud sellist tähelepanu, mida poleks pidanud saama.

Küsin uuesti: kas te olete peaministriga rääkinud sel teemal?

Oi, peaministriga ma räägin iga päev. Ka sellel teemal. Meil ei ole ainult professionaalne, vaid ka isiklik suhe. Loomulikult me suhtleme.

Kas te rääkisite peaministriga sellest skandaalist tulenevalt ka võimalikust tagasiastumisest?

Ei, kindlasti mitte. Loomulikult mitte. Kui skandaali sisu vaadata, siis sisu on selles, kas meil on antud meediakanaliga suhetes mingi muutus toimunud. Ja seda muutust ei ole.

Skandaal tekkis jaanuari lõpus antud intervjuu pärast

Reps sattus esmaspäeval skandaali, kui kinnitas Postimehele, et pole Kremli-meelse portaali Sputnik ajakirjanikule holokausti ja küüditamise teemal intervjuud andnud, aga Sputnik avaldas sama päeva pärastlõunal video, mis tõestab vastupidist.

«Ma tean, et see «intervjuu» tegi murelikuks ka mõned Eesti ametiasutused, kuid samamoodi muutusime murelikuks ka meie siin ministeeriumis – et kust selline jutt on võetud, kui ma ei ole Sputnikuga suhelnud,» ütles Reps esmaspäeval ilmunud Postimehes. Kui info Sputniku intervjuust Repsini jõudis, siis pärast järelemõtlemist leidis ta, et ilmselt pärineb info holokaustipäevast ehk 27. jaanuarist, kui ta külastas Tallinna juudi kooli ja andis kogukonnaajalehele usutluse holokausti teemal, kirjutas Postimees.

«Selle vestluse jooksul kogukonnalehe tegijaga seisis meie kõrval koos diktofoniga üks armeenia või aserbaidžaani välimusega neiu. Ilmselt tema ongi selle loo autor,» pakkus Reps. «Mina ei teadnud, kes ta selline on, sest Sputniku märki tal rinnas ju polnud.»

See, et ta olla andnud intervjuu Sputnikule, on Repsi sõnul puhas fabrikatsioon, sest Sputnik serveeris vestlust juudi kogukonna lehega neile antud usutlusena. «See on puhas bluff,» ütles minister Postimehele.

Sputnik avaldas aga esmaspäva pärastlõunal video, millel on üheselt näha, et Sputniku ajakirjanik tutvustab ennast Repsile korrektselt ning võtab seejärel venekeelse lühiintervjuu, milles Reps räägib nii holokaustist kui ka küüditamisest. Reps osales 27. jaanuaril valitsuse esindajana holokausti mälestustseremoonial Tallinnas juudi kalmistul. Videos on näha, et usutlus toimus kalmistul.  

Keskerakonna mõjukas liige, Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom soovitas teisipäeval Repsil juhtunu pärast vabandada. «Ma arvan, et Mailis Reps on kinni vana stereotüübis, mis justkui lubas ühel poliitikul rääkida venelastele ühte juttu ja eestlastele teist juttu,» ütles Toom BNSile.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles