Sõnameistrid avaldavad riimides ilustamata arvamust Eestist (1)

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariigi 99. sünnipäeva nädalal jõuavad Postimehe veebilehe teemaveebis EV99 lugejateni videod, kus tuntud luuletajad ja räpparid räägivad südamelt ära, mis neid riigiga seoses vaevab.

Projekti «Arvamusriim» autor on Postimehe foto- ja videoreporter Jaanus Lensment, kes juba mõnda aega soovinud ühiskondlikult tähtsatel teemadel poliitikute ja arvamusliidrite asemel anda sõna loovatele inimestele.

«Kes seda inimlikult teha suudavad,» põhjendab Lensment. «Eestis toimub ju kogu aeg midagi. Vabariigi aastapäeva ajal peetakse palju pidulikke ja tähtsaid kõnesid, aga nende sisuline kokkupuude reaalsusega on kadunud. Palusime mõtteid avaldama need, keda kuulatakse ja kellel midagi öelda on. Eesmärk on viia sõnumid inimesteni kantseliiti ja poliitiliselt korrektseid loosungeid kasutamata. Inimeselt inimesele.»

Lensment koostas kõigepealt pika nimekirja kõikvõimalikest sõnavaldajatest ning palus neil valida teema, mis raputanud nende arvates nii Eestit kui ka maailma. Oli autoreid, kellel juhuslikult vastavad tekstid juba sahtlis olemas ning kes rõõmuga nõus neid avalikkusega jagama, aga ka neid, kes hakkasid tekste looma, samuti neid, kes ajapuudusel osaleda ei soovinud. Üks osalemisettepaneku saanutest sattus hoopis vangimajja.

Küll aga jõuavad vabariigi sünnipäevanädalal Postimehe lugejateni iga päev kuni kahe ja poole minutilised videod, kus väljavalitud luuletajad ja räpparid räägivad reaalsusest, ilustamata ja otse. Eile avalikustati Postimehe veebilehel Jürgen Rooste arvamusriim. Täna, teisipäeval jõuavad lugejateni Silvia Urgase ja R.A.W. Crew' riimid. Kõik videod on vaatamiseks väljas neljapäevaks, 23. veebruariks.

«Nad kasutavad võimsaid kujundeid ja on otsekohesed. Ütlevad, nagu mõtlevad, seda, mis neil hingel, ja see oligi eesmärk – otse ja ausalt, algallikast puhtalt tavalise inimeseni. Tuleb tunnistada, et positiivsus ei domineeri. Negatiivne, kuid väga konstruktiivne kriitika aga küll,» tunnistab Lensment. «Soovitan arvamusriimidesse süveneda, neid mõttega kuulata, pealiskaudsel lähenemisel ei pruugi öeldu sõnum kohale jõuda.»

Lensment on kindel, et esimene linnuke viimaseks ei jää. «Kui ühiskonnas on midagi põletavat, kõiki puudutavat, kas või koolivägivald, on «Arvamusriim» jälle platsis.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles