Erikomisjon teeb valitsusele ettepaneku kolida sisekaitseakadeemia Tallinnast Narva (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekaitseakadeemia Tallinnas
Sisekaitseakadeemia Tallinnas Foto: Raul Mee

Poliitikute erikomisjon otsustas täna teha valitsusele ettepaneku kolida sisekaitseakadeemia Tallinnas asuv õppekompleks Narva, valitsuskabinet koguneb küsimust arutama ilmselt lähinädalatel.

Stenbocki majas täna hommikul enne valitsuse istungit kogunenud komisjon jõudis seisukohale, et Tallinnas Kase tänaval asub sisekaitseakadeemia õppekompleks tuleb kolida täies mahus Narva. Samas peaks Paikusel asuv politseikolledž ja Väike-Maarjas asuv päästekolledž jääma komisjoni hinnangul praegusesse asukohta.

Ratas: kolimisega ei tohi kannatada akadeemia õppekvaliteet

Peaminister Jüri Ratas ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et kolimisega ei kannata kindlasti sisekaitseakadeemia töö ning Tallinnast Narva kolimise tõttu ei sulge õppeasutus oma uksi ka isegi lühiajaliselt.

Peaministri sõnul on peamine, et akadeemia Narva kolimisel tuleb veel analüüsida, mida tähendab see rahaliselt ja kui palju kool investeeringuid vajab. Ratase sõnul tuleb kindlasti analüüsida ka julgeolekuaspekti ja tagada, et õppetöö kvaliteet ei lange.

Anvelt: kolimiskulusid ei saa katta ainult sisejulgeoleku eelarvest

Siseminister Andres Anvelt rääkis, et valitsus tahab saada märtsi teiseks nädalaks hinnakalkulatsiooni, mille alusel on selge, kui palju investeeringuid akadeemia kolimiseks tarvis on. Sisekaitseakadeemia arendamiseks saab kasutada 13,5 miljonit eurot Euroopa Liidu raha. Anvelti sõnul on selge, et kolimiskulusid ei saa katta ainult sisejulgeoleku eelarve rahast ja kolimiseks tuleb leida lisaraha.

Anvelti sõnul tegi komisjon täna valitsusele ettepaneku jätta Pärnumaal Paikusel asuv politseikolledž ja Lääne-Virumaal Väike-Maarjas asuv päästekolledž omale kohale, kuna see oleks vastuolus valitsuse regionaalpoliitikaga. «Kui viia ja politseikolledž ja päästekolledž Narva, siis mehelt poolt justkui arendaksime regionaalarengut, teiselt poolt aga samas lammutaksime seda,» rääkis Anvelt.

Anvelti sõnul pole akadeemia kolimise puhul tähtis mitte betoon ehk uue õppehoone ehitamine, vaid see, et sisekaitseakadeemias töötavad inimesed oleksid motiveeritud. Siseminister näeb sisekaitseakadeemia õppejõudude motiveerimisel ühe võimalusena näiteks palgalisa. Ta tõi näiteks, et näiteks Narvas töötavad politseinikud saavad 30-protsendilist palgalisa ja selle tulemusel käivad kümned mujal Eestis elavad politseinikud Narvas tööl.

Valitsuskabinet hakkab arutama sisekaitseakadeemia Narva kolimist ilmselt märtsi teises pooles.

Stalnuhhin: komisjon valis kolmest variandist keskmise

Komisjoni kuuluv riigikogu rahanduskomisjoni keskerakondlasest esimees Mihhail Stalnuhhin ütles Postimehele, et komisjoni otsustas jääda keskmise variandi juurde, mis tähendab Tallinnas asuva õppekompleksi täies mahus ärakolimist.

«Komisjon arutas sisekaitseakadeemia kolimise kolme varianti, millest valiti keskmine. Ma arvan, et välja valitud lahendus on optimaalne kogu Eestile,» rääkis Stalnuhhin.

Rahanduskomisjoni esimehe sõnul ei saa ta komisjonis räägitu kohta detailset infot anda, kuid öelda saab seda, et Tallinnas Kase tänaval asuv sisekaitseakadeemia õppekompleks kolitakse Narva ning näiteks akadeemia koosseisu kuuluv Paikuse politseikool Pärnumaal jääb oma praegusesse asukohta.

Stalnuhhini sõnul paneb nelja ministeeriumi ametnikest koosnev töörühm paneb kahe nädala jooksul paika akadeemia kolimise täpsemad detailid.

Valitsuskabinet koguneb kolimist arutama lähinädalatel

Riigikogu põhiseaduskomisjoni Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv esimees Ken-Marti Vaher ütles komisjoni koosoleku järel Postimehele, et eksperdid panevad sisekaitseakadeemia kolimise täpsemad detailid paika lähinädalatel ja siis jõuab küsimus otsustamiseks valitsusse.

«Üldine seisukoht on selge, et liigutakse edasi koalitsioonileppes sätestatuga ehk et sisekaitseakadeemia viiakse üle Narva. Kindlasti ei ole see üleöö tehtav samm, kolimine võtab aega mitmeid aastaid, tegemist on mahuka protsessiga,» märkis Vaher.

Vaher lisas, et sisekaitseakadeemia asukohta pole Narvas veel välja valitud, kaalumisel on mitu varianti.

Sisekaitseakadeemia kolimine on valitsuse otsustada, riigikogu heakskiitu see ei vaja.

Akadeemia võib kolida Kreenholmi manufaktuuri maa-alale

Kuigi akadeemia asukohta Narvas ei ole veel välja valitud, on ühe võimaliku kohana arutatud endise Kreenholmi manufaktuuri ala. Stalnuhhini sõnul oleks see asukoht Narva arengu seisukohast väga hea variant, kuna akadeemia kolimine sellele alale annaks kogu piirkonnale tohutu arengutõuke.

Kreenholm. Foto: Sander Ilvest.
Kreenholm. Foto: Sander Ilvest. Foto: Sander Ilvest

«Tegemist on territooriumiga, millega on seotud iga Narva pere. Omal ajal töötas Kreenholmis 13 000 inimest, kuid praegu seisab see ala tühjana. Sisekaitseakadeemia kolimine sinna oleks piirkonnale kõige tõhusam majanduslik projekt. See annab arengutõuke kõigile ümbritsevatele hoonetele, kuhu tekivad akadeemia kolimise järel uued asutused ja ettevõtted,» rääkis Stalnuhhin.

Kui palju maksab akadeemia kolimine?

Siseministeerium ja justiitsministeerium on teinud arvutused, kui palju maksab akadeemia kolimine Narva. Kahe ministeeriumi arvutused erinevad märgatavalt.

PlaanSiseministeeriumi ja sisekaitseakadeemia kuluarvutusJustiitsministeeriumi kuluarvutus
1) Narva rajatakse õppekompleks 850 kadetile, Paikuse politseikool suletakse, Väike-Maarja päästekool säilib62,7 mln eurot + iga-aastane püsikulude kasv 2,6 mln eurot aastas47,7 mln eurot + lisandub iga-aastane palgakulu 1,5 mln eurot
2) Narva rajatakse õppekompleks 700 kadetile, Paikuse ja Väike-Maarja koolid säilivad35,9 mln eurot + püsikulude kasv 2,1 mln eurot aastas36,6 mln eurot + lisandub iga-aastane palgakulud 1 mln eurot
3) Narva rajatakse praktikabaas 100 kadetile2,14 mln eurot + püsikulude kasv 0,12 mln eurot aastas*29,9 mln eurot + lisandub iga-aastane palgakulu 60 000 eurot**

*Siseministeerium arvestab üksnes praktikabaasi kulu Narvas

** Justiitsministeerium arvestab kogukulu, sh sisekaitseakadeemia uue maja rajamist Tallinna ning investeeringud Paikusel ja Väike-Maarjas

Sisekaitseakadeemia peamine õppekompleks asub Tallinnas Pirita Kosel Kase tänaval. Akadeemial on veel Pärnumaal Paikusel politsei- ja piirivalvekolledži kool. Kooli üks üksus asub ka Harjumaal Murastes. Lääne-Virumaal Väike-Maarjas asub sisekaitseakadeemia päästekolledži päästekool.

Täna sisekaitseakadeemia saatust arutanud erikomisjoni kuuluvad kõigi koalitsioonierakondade poliitikud, kelle valdkond akadeemia kolimist puudutab. Peaminister Jüri Ratase moodustatud komisjoni kuuluvad teiste seas siseminister Andres Anvelt, justiitsminister Urmas Reinsalu, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher ja rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles