PÄEVAINTERVJUU Kulukas ja vaevaline riigiasutuste kolimine - kes sellest võidab? (4)

Marian Võsumets
, Saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios oli täna Riigireformi radari ekspert Külli Taro, kes hindas ministeeriumite ja asutuste Tallinnast väljaviimise kava. 

Sel nädalal kirjutas Postimees, et riigihalduse ministri Mihhail Korbi esitatud plaan näeb ette paljude suurte asutuste ümberkolimist nagu EAS, Tervise Arengu instituut, maa-amet, sotsiaalkindlustusamet, Eesti Loto jpt. Suur osa töötajaid peaks seetõttu vahetama elukohta.

Taro sõnul on riigiasutuste pealinnast väljakolimine väga kallis, millega kaasnevad kolimiskulud, koondamiskulud – kui inimene otsustab uude kohta mitte minna –, väljaõpetamiskulud, kinnisvarakulud jne. «Mõneks ajaks on ka kindlasti riigiasutuste töö häiritud,» märkis Taro, et see võib probleeme tekitada.

Lisaks kardavad asutused, et paremad eksperdid ei tarvitse kaasa tulla. «See oht on kindlasti olemas,» tõdes Taro.

Samas nimetas ta ka võimalusi, mida selline suurejooneline riigiasutuste väljakolimine pakub. «Kui organisatsioonis on vaja läbi viia suur muutus, näiteks välja vahetada suur hulk inimesi või mõtestada ümber organisatsiooni toimimine, siis just selliseks suuremaks reformimiseks on see väga hea võimalus.»

Taro leidis, et mastaapse kolimisplaani valguses tasub rohkem mõelda ka kaugtöö võimalustele. «Lisaks töökohtade väljaviimisele on võimalik rakendada suuremas ulatuses kaugtöö võimalusi ja luua kaugtöökeskusi,» ütles Taro, kes nimetas selle mitmeid eeliseid. Näiteks on see oluliselt paindlikum ja nii ei ole korraga vaja ühest kohast palju sama spetsiifikaga inimesi leida.

«Kutsuks üles laiemale ja lahtisemale mõtlemisele, mis see töö üldse tähendab,» märkis Taro, et tänapäeval võib inimene töötada ükskõik mis linnast ja vallast, kui töö iseloom just ei nõua kindlas asukohas järelevalve teostamist. 

Erasektoris luuakse kontorihotelle, kus saab väga kiiresti töökohti rentida ning riigisektor võiks tema sõnul samamoodi selle peale mõelda.

Riigireformi Radari kolleegium koguneb küsimust arutama märtsis ja avaldab oma hinnangu aprillis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles