Koorid hakkasid Viljandis peoproovidega pihta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi gümnaasiumis algasid eile suvel peetava 12. noorte laulu- ja tantsupeo «Mina jään» Viljandimaa eelproovid. 

Otsa tegid lahti segakoorid, keda oli tulnud oma silmaga üle vaatama ja kõrvaga kuulama ka peo peadirigent Heli Jürgenson.

Uus ja vana

Maakonnast soovib peole minna rohkem kui 2000 noort ja täna on proovijärg Paalalinna koolis poistekooride käes. Eelproovid ja ülevaatused kestavad Viljandimaal mai alguseni.

«Me oleme heal stardijoonel: mina olen oma esimeses proovis ja mul on väga huvitav, mis saama hakkab,» rääkis Heli Jürgenson. 

«Peo repertuaari valides pidasime silmas seda, et kõlada võiks palju noorte autorite loomingut ning meie klassikute noorpõlves kirjutatud töid. Peol astub pulti ligi kakskümmend uut dirigenti, kes on olnud ka kogu repertuaari valimise juures. Peo ettevalmistuse ajal ei ole ma kuulnud ühtegi virinat mitte ühegi laulu üle. See tundub korraks isegi hirmutav, et kas üldse midagi ei arvata.» 

Laulupidu tõstab esile uue põlvkonna heliloojate loomingu. Jürgenson loodab, et repertuaar noortele meeldib, sest valiku tegidki noored ise. 

«Me oleme seda kõike iseenda peal katsetanud ning minu kogemuste juures on esimene kord, kus repertuaar nii vara valmis sai ning on juba kõikide dirigentide peal läbi proovitud ja harjutatud,» rääkis peadirigent. «Lavastuslikus pooles on uuendusi, kuid pidu ise kannab traditsiooni ja see ongi kõige olulisem. Eraldi rokiblokiga me seekord välja ei tule ning nagu kogemused on näidanud, pole noortel klassika vastu ka mitte midagi.» Repertuaaris on Gustav Ernesaksa «Noore kevade» kõrval näiteks Metsatöllu «See on see maa» ning kuulda saab ka Eeva Talsi, Mari Kalkuni ja Mari Jürjensi laule.

Proovide avapauk

Peo Viljandimaa kuraator Kati Grauberg-Longhurst rääkis, et Viljandimaal algasid ettevalmistused juba möödunud aasta alguses. 

«On olnud repertuaari tutvustused, terepäevad, esitluskontserdid ja õppeseminarid,» loetles kuraator. «Viljandi gümnaasiumis oligi proovide avapauk.»

Viljandimaalt on peole registreerunud 85 kollektiivi. 39 kollektiivi kandideerib laulupeole 1384 osalejaga, nende hulgas on lauljad, orkestrandid ja kollektiivijuhid. 46 kollektiivi pürib tantsupeole 733 osalejaga, kelle hulka kuuluvad tantsijad, võimlejad ja kollektiivijuhid. Kogu maakonnas soovib peole minna 2117 inimest. 

12. noorte laulu- ja tantsupidu kestab 30. juunist 2. juulini Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil. Laulu- ja tantsupeo teema «Mina jään» keskmes on noore põlvkonna side oma maa, kultuuri ja vanema põlvkonnaga, ka peo kunstilised juhid on noored.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles