Fotod ja video: Virtsu jõudnud Tõllul tekkis sildumisel tõrge (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile pärastlõunal Poolast Remontowa laevatehasest koduteed alustanud parvlaev Tõll jõudis täna kella 14 paiku Virtsu sadamasse, kus aga tekkis rüsijää tõttu sildumisel tõrge.

Tõll hakkas kella 14.30 paiku silduma talle ette nähtud kai juures, ent lükkas lahtise jää enda ette ega pääsenud enam kaini. Seejärel siirdus Tõll kõrvalasuva kai juurde, kus vahetult enne seisis Muhumaale sõitnud parvlaev Hiiumaa. Teine sildumiskatse Tõllul õnnestus, Kuivastust naasnud Hiiumaa võttis koha sisse seal, kus Tõll hätta jäi. 

«Eks kinnist jääd oli sadamas natukene liiga palju ja nii ta juhtus,» kommenteeris Virtsu sadamakapten Valdur Häng. Ta nõustus faktiga, et Virtsus täna valitsenud jääoludes - jää paksus paarkümmend sentimeetrit - pole midagi ekstreemset, kuid soovitas kriitikaga veel oodata. 

«See oli ju meeskonnale esimest korda meie sadamas silduda, eks nad peavad selle asjaga veel harjuma,» ütles sadamakapten.

Asjaolul, et teine parvlaev Hiiumaa jõudis Tõllule kättesaamatuks jäänud sadamakaini loetud sekunditega, on Hängi sõnul seletetav põhjus: «Eks Tõll oli suurema osa jääd seal Hiiumaal eest juba ära lükanud.» Küsimusele, kas asjaolu, et Tõll jäi sildumisel hätta niivõrd lihtsates jääoludes, ei peaks reisijaid edaspidise suhtes murelikuks tegema, soovitas sadamakapten vastust uurida Tallinna Sadamast. «Nemad olid ka siin kail ja nägid ise kõike seda pealt,» soovitas sadamakapten.

Tallinna Sadama pressiesindaja Sirle Arro ütles Postimehele, et Tõllu probleemid sildumisel oli erinevate asjaolude kokkulangemine. Vähe sellest, et suured jäälahmakad takistasid kai äärde sõitmist, oli see parvlaevale ka esimene kord manööverdada Virtsu sadamas, märkis ta.

Arro nentis, et keerulised jääolud tekitavad vahest ka Tallinna Vanasadamas probleeme. «Näiteks nii Tallinki kui ka Viking Line'i laevadega on nii olnud, et puksiirid peavad enne nende saabumist jää kai ees lahti murdma.»

Tõllu Poolast Eestisse sõidutanud kapten Peeter Sepa sõnul tekkisid probleemid esmasel sildumisel eelkõige selle tõttu, et kai ei pidavat sellele laevale tegelikult väga hästi sobima. «Tõll on pikem kui Hiiumaa ning seetõttu on manööverdamisruumi vähem. Kuna esialgelt proovitud kail on sissesõidul ees väike muulinukk, ei saa Tõll sinna otse sisse sõita,» selgitas ta. Kapteni sõnul sobib teisena proovitud kai aga Tõllule hästi, sest sinna saab sisse sõita nina ees.

Tõllu tervitama tulnud inimesed väikesest vahejuhtumist ennast heidutada ei lasknud ning esimesed emotsioonid olid väga positiivsed. Eriti palju sai kiidusõnu sini-must-valge värvikooslus ning Saarlastele omaselt tögati hiidlasi Leigri rohelise värvi pärast.

Kuna Virtsus ühtegi kitse Tõllu tervitamas polnud, viskasid kohalikud nalja, et neil on pakkuda hoopis üks Põdra-nimeline mees, kes kitse võiks asendada.

Tõll väljus Poola laevatehasest eile Eesti aja järgi kell 14 ning Eesti territoriaalvetesse jõudis laev täna hommikul kella 8 paiku. Tõll sisenes Eesti vetesse Saaremaa Sõrve sääre ja Läti Kuramaa vahelisel merealal ning kella 14 ajal jõudis Virtsu sadamasse, kus kai peal ootas teda hulk ajakirjanikke ja muidu huvilisi.

Tõllu pardal on kokku 12 meeskonnaliiget, laeva kapten on Peeter Sepp.

Laeva esimene peatus Eestis on Virtsu sadam, edasi liigub laev Tallinna. Tallinnas toimub laeva ettevalmistamine liiniliikluseks: sisustatakse kohvik, kauplus, lastetuba, paigaldatakse wifi-seadmed, info- ja disaingraafika, toimuvad õppused meeskonnale ja teenindajatele.

Virtsu-Kuivastu liinile asub laev jaanuarikuu teises pooles.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles