Fotod ja video: Maardus tabati roolist joobetunnustega veokijuht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei kontrollib täna hommikul «Kõik puhuvad» reidi käigus sõidukijuhtide kainust.

Politsei pöörab täna kõrgendatud tähelepanu sõidukijuhtide võimalikule alkoholi- või narkojoobele, et teadvustada joobes juhtimisega seotud ohte.

Maardus Keemikute tänaval tabati kahe tunni jooksul üks joobetunnustega veokijuht. Mees kõrvaldati roolist ja talle tehti protokoll. Politseinike valvsa pilgu all pidi ta veokis istuma seni, kuni tohtis jälle sõitu alustada.

Sõidukijuhtide kainust kontrollis seal kümmekond politseinikku. «Head uut aastat!» soovisid korrakaitsjad kõikidele juhtidele. Seejärel selgitati, et läbi viiakse «Kõik puhuvad» reidi, ulatati alkomeeter ja paluti puhuda pikalt ja rahulikult. Kui alkomeeter näitas nulli, sooviti juhile toredat päeva ja lasti ta minema. Mõni sõidukijuht oli pisut pahuravõitu, kuid enamasti oldi siiski positiivsed. 

«Reeglina on inimesed tolerantsed, on ju selle kõige eesmärk, et ei juhtuks õnnetusi,» ütles Ida-Harju politseijaoskonna patrullpolitseink Ivo Ustav. Siiski on ta aastate jooksul selliste puhumisoperatsioonide käigus näinud igasuguseid reaktsioone. Nähtud on neidki juhte, kes püüavad politsei eest ära põgeneda, ent sellisteks puhkudeks on korrakaitsjad valmistunud. Nii kui keegi püüab põgeneda, lülitab tee ääres seisev politseiauto vilkurid sisse ja sõidab järele.

Täna oldi tema sõnul pigem sõbralikud. «Huvitav on see, et mõni juht on alguses hästi tõrges, aga kui viisakalt suhelda, siis ta kohe leebub,» sõnas Ustav.

Patrullpolitseinik tõdes, et kõik hakkab ikkagi pihta kodust. «Kui nähakse, et kodus nii tehakse, et istutakse joobes olekus rooli, siis hakatakse ka ise nii tegema. Ega meie kedagi ümber ei kasvata, vaid politsei võitleb juba tagajärgedega.»

Reide on praeguseks läbi viidud ka Harkus ja Lasnamäel. Lisaks on Tallinnas tehtud hulganisti pistelisi kontrolle. Politseireidi tulemused selguvad pärastlõunal.

Aastavahetus pigem rahulik

Aastavahetuspidustused möödusid politsei jaoks kogu Eestis töiselt, kuid suuremate vahejuhtumiteta, nentis Põhja prefektuuri pressiesindaja Olja Kivistik. Paraku tõid pidustused kaasa palju väljakutseid seoses purjus inimestega ning lähisuhtevägivallaga. Reedest kuni pühapäevani pidas politsei kinni 28 alkoholitarvitanud sõidukijuhti ja kaks narkojoobe kahtlusega juhti.

Lisaks juhtus kümme liiklusõnnetust, kus sai viga 11 inimest. Esialgsetel andmetel on politseil alust arvata, et kaks liiklusõnnetust olid põhjustatud joobes sõidukijuhtide süül, märkis Kivistik.

Politsei registreeris kahe ööpäeva jooksul 64 lähisuhtevägivalla juhtumile. «Kindlasti peaksid inimesed, kes ka täna jätkavad uue aasta tähistamisega, kontrollima homme hommikul, kas neil on võimalik rooli istuda. Sellistel juhtudel tuleks eelistada ühistransporti või paluda sõbralt küüti, kuid rooli taha istumine peaks ära jääma,» sõnas Põhja prefektuuri operatiivjuht Kaido Saarniit. Operatiivjuhi sõnul peaksid ka lähedased ja sõbrad veenduma, et autorooli istuja on täiesti kaine. «Kui rooli istub ikkagi purjus sõber või lähedane, siis tuleks võimalusel võtta autolt võtmed eest ning takistada sõitu. Kui see ebaõnnestub, siis peaks kohe helistama 112.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles