Fotod ja video: hiidlased tervitasid Leigrit koos kitse ja jõuluvanaga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi laevatehases valminud Leiger tegi täna varahommikul oma esimese reisi Rohuküla-Heltermaa liinil.

Laev väljus Rohuküla sadamast kell 6.30 ja ühe tunni ja 15 minuti pikkusel reisil oli kokku 34 sõidukit. Kõige esimene reisija, kes laeva pardale astus, oli Aado, keda kapten Viktor Rohtla isiklikult tervitas.

Kõigile reisijatele pakuti kauaoodatud sündmuse puhul kringlit ja kohvi. Hiidlaste seas «orjapraamiks» kutsutud varahommikusel reisil oli reisijaid 40 ringis.

Praami peal Postimehega vestelnud inimesed ütlesid, et neile meeldib Leiger esmapilgul väga – laev on vaikne ja ruumi on palju. Millegi üle kurtmiseks põhjust ei leitud.

«Oi, vägev laev on!»

«Laev on kena ja suur,» rääkis Jaanus Kõrv, keda tuntakse ka Küla Karla nime all. «Kui väljast laeva vaadata, siis pilt on ikka hoopis teine kui endiste parvlaevade puhul,» lisas ta.

Kogu pikaks veninud laevasaagale tagasi vaadates tunnistas ta, et segadust oli tõepoolest üksjagu. «Kuna ma ka ise reisisin tihti ja mul on vaja kuupäevaliselt ja kellaajaliselt jõuda Hiiumaale teatud toimetusi tegema, siis probleeme oli palju selles osas, kuidas üle pääseda,» meenutas ta.

«Oi, vägev laev on!» ütles kõrvallauas istunud Andreas. «Autojuhtidele väga hea – on palju ruumi ja on avar. Teises oli ruumi natuke vähem,» lisas noormees. Temaga samas lauas istunud Jaanus nõustus igati.

«Uus ja uhke laev. Kauaoodatud kaunikene, nagu öeldakse. Loodame, et rahvas hakkab jälle rohkem Hiiumaale tulema,» sõnas Jaanus.

Samuti Leigri esimesele liinareisile sattunud Riina rääkis, et on viimasel kolmel aastal väga palju parvlaevaga sõitnud. «Ilus, suur, mugav, soe,» loetles ta Leigri kirjeldamiseks omadussõnu.

Lauas istunud Andreas (vasakul) ja Jaanus (vasakult teine) ütlesid Postimehele, et neile meeldib uus laev väga. / Foto: Jaanus Lensment.
Lauas istunud Andreas (vasakul) ja Jaanus (vasakult teine) ütlesid Postimehele, et neile meeldib uus laev väga. / Foto: Jaanus Lensment. Foto: Jaanus Lensment

Kapten Viktor Rohtla, kes on viimastel aastatel sõitnud pigem Virtsu ja Kuivastu vahet, ütles, et kõige keerulisem on laevaga hakkama saada kitsas Rukkirahu kanalis. «Seal peab väga tähepanelik olema,» rääkis ta ajakirjanikele kaptenisillal.

Kuidas iseloomustab aga kapten oma uut sõiduriista? «Me ei ole Leigriga veel päris semudeks saanud. Eks mõne nädala pärast selgub, kuidas me omavahel hakkama saame. Siiamaani tundub küll, et igati korralik ja võimas laev,» rääkis kapten.

Vanamees ja kits olid kohal

TS Laevad juhatuse esimees Kaido Padar teatas juba enne esimest reisi, et hiidlased on otsustanud Hiiumaa kuulsat legendi vanamehest ja kitsest traditsiooniliselt jätkata ja tulla esimesele reisile vastu kitsega.

Legend räägib sellest, kuidas ammusel ajal, kui Hiiumaa ja mandri vahel «raudlaevad» hakkasid sõitma, olevat juhtunud üks naljakas lugu. Kui praam hakkas juba sadamast välja sõitma, märkas kapten, et üks mees koos kitsega jäi maha. Kapten otsustas otsa ringi pöörata ning mehele ja kitsele järele minna. Kui mehele hüüti, et tule nüüd aga peale, teatas tema, et ega ta tahagi praami peale tulla. Tuli vaid kitsele rauast laeva näitama.

Ja nagu lubatud, oligi täna kella 7.45 ajal teisel pool merd, Heltermaa sadamas uut laeva tervitamas värvikas seltskond – jõuluvana ja kohalik mees koos kitsega, kellel nimeks Evelin. Kitsele tehti autotekil väike ringkäik ja Kaido Padar andis loomale kaasa karbitäie porgandeid. Kitsele tiiru teinud hiidlane sai aga Leigri pildiga šokolaadi.

Laevameeskonda tervitama tulnud jõuluvana andis aga kaptenile üle Hiiu Pagari küpsetatud Leigri leiva. 

Kaido Padar tervitas hiidlast Tõnu Otsasoni ja kits Evelini. / Foto: Jaanus Lensment.
Kaido Padar tervitas hiidlast Tõnu Otsasoni ja kits Evelini. / Foto: Jaanus Lensment. Foto: Jaanus Lensment

Padari sõnul toimub huvilistele avatud uste päev laevaga tutvumiseks 14. jaanuaril. «Kuna jõulupühade ajal on palju inimesi, kes soovivad Hiiumaale ja tagasi sõita, siis otsustasime nn avatud uste päeva lükata jaanuarikuusse, mil liinireisijaid vähem ja võimalik laevasid asendada,» märkis ta.

Laev ja meeskond eesotsas kapten Viktor Rohtlaga lahkus Vanasadamast eile pärastlõunal ja suundus Tallinnast Rohuküla sadamasse.

Parvlaev Leiger saab Rohuküla-Heltermaa liinil põhilaevaks ning hakkab teenindama põhigraafikut. Teise laevana sõidab liinil parvlaev Regula.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles