Fotod: Maakri kvartali kraana rammis Swissoteli nurka (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maakri kvartali ehitustöödel sõitis täna pärastlõunal kraana vastu Swissoteli majanurka. Kahjustada sai hoone sein.

Kõrghoonet ehitab kvartalis AS Merko Ehitus Eesti. Merko Ehituse projektijuht Marek Hergauk selgitas Postimehele, et õnnetus ei juhtunud mitte tõstetööde käigus, vaid hooldusfirma EMET-TMV tuli kraanale hooldust tegema.

«Muidu on kraanal peal piiraja, mis piirab seda, et kraana ei liiguks majani, aga hooldustööde käigus, me täpselt ei tea, mis juhtus, kas võeti piiraja maha või midagi sellist, see kraanafirma ise keeras oma masina vastu seina,» rääkis ta.

Ettevõttes arutatakse Hergauki sõnul läbi, mis täpsemalt ehitusel juhtus. «Aga see oli EMET-TMV puhas enda lohakus,» leidis ta.

Tekkinud kulud, sealhulgas kõrvalhoone nurga taastamise, peab katma ilmselt hooldusfirma kindlustus. «Kindlustus on nii neil kui ka meil, ehitus on igal juhul koguriskikindlustusega kaetud, seda ka kolmandatele isikutele,» lausus projektijuht ja kinnitas, et kõik tekitatud kahjud makstakse kinni.

Täpsustatud andmetel tegi Maakri kvartali ehitustööde käigus tornkraanasid rentiv ettevõte ettevalmistusi tornkraana korraliseks hoolduseks ja töökõrguse muutmiseks ning kraana masti tõstmiseks. Ettevalmistuste käigus eemaldati kraana noole liikumise raadiuse piiraja, mis tööolukorras takistab kraana noole liikumist lähedalasuvate hooneteni, mille tõttu kraana nool riivas kõrvalasuva hoone plekist fassaadi. Õnnetuse hetkel ei teostatud tornkraanaga tõstetöid. 

Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma ütles, et TJA sai juhtunust teada täna meedia vahendusel. TJA suhtleb praegu osapooltega, et selgitada, mis asjaoludel õnnetus juhtus. Siis selgub ka, kas ja kes alustab juhtunu suhtes ametlikku menetlust.

Tänavu oktoobris pani tugev tuul kraana otsas rippunud lasti ohtlikult õõtsuma.

Maakri Kvartal OÜ rajab aadressile Maakri tn 19/21 Tallinna südalinna kõrghoonete teemaplaneeringu alale seitsmest hoonest koosneva Maakri kvartali, sealhulgas 30-korruselise maamärgilise tähendusega uue kõrghoone.

Ärikompleks koosneb kokku seitsmest hoonest: ehitatakse 30-korruseline kõrghoone, 10-korruseline  ja 4-korruseline hoone ning rekonstrueeritakse neli 20. sajandi algusest pärinevat 3-4 korruselist arhitektuurimälestist.

Kokku investeerib Olav Miilile kuuluv Maakri Kvartal OÜ projekti ligikaudu 50 miljonit eurot. Ehitustööde lõpptähtaeg on 2018. aasta kevad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles