Galerii ja video: Leiger sai pidulikult ristitud ja laev alustab Hiiumaa liinil neljapäeval (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ristiti Tallinnas pidulikult Leiger, esimene TS Laevade tellitud neljast uuest parvlaevast, Rohuküla-Heltermaa liinil alustab laev sõitmist neljapäeval.

Leigri Türgist Eestisse toonud kapten Hanno Naaber jätkab kaptenina ka Rohuküla-Heltermaa liinil. Laevale tuleb kapteniks ka Viktor Rohtla. Kapten hakkab laeval vahetuma iga kahe nädala tagant – kaks nädalat on kapten Hanno Naaber ja kaks nädalat Viktor Rohtla.

Tallinna Vanasadamas täna toimunud pidulikul sündmusel olid teiste seas kohal peaminister Jüri Ratas, majandus- ja taristuminister Kadri Simson, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, laeva kapten Hanno Naaber ja laeva ristiema Helgi Põllo. Vahuveinipudel purunes ristimistseremoonial vastu laevakeret esimesel katsel, mida peetakse laeva jaoks heaks endeks.

Kui kaugel on teiste parvlaevade ehitus?

Tõll

TS Laevade juht Kaido Padar ütles Postimehele, et ta sooviks väga Poolas Remontowa laevatehases valmiva parvlaeva Tõll Eestisse jõudmist veel sellel aastal, aga midagi kindlat lubada ei saa.

«Türgis valmistatakse praegu dokumentatsiooni praegu ette, võetakse märkusi maha ja siis algab laeva vastuvõtmine. Ega seal suuri asju ei ole, lõpetatakse viimaseid töid. Poola laevatehases on olukord on parem kui Türgis, protsess on käinud Poolas palju kiiremini,» rääkis Padar.

Täna õhtul sõidavad Poolasse viimased Tõllu meeskonnaliikmed, et läbida kohapeal enne laeva koduteele asumist ohutuskoolitus. Poolasse läheb laeva vastu võtma ka TS Laevade juhatuse liige Mart Loik.

«Laeva vastuvõtmise protsess algab homsest, aga kas see võtab aega kaks, viis, seitse päeva või rohkem, et oska ma öelda. Iga laevatehas on oma nägu ja midagi kindlat ma tähtaegade kohta lubada ei saa,» rääkis ta.

Tõllu toob Poolast Eestisse 11-liikmeline meeskond. Teekonna kestuseks on planeeritud 2-3 päeva. Tõll hakkab sõitma Virtsu-Kuivastu liinil.

Tiiu

Türgis Sefine laevatehases valmival teisel parvlaeval Tiiu algavad jaanuari alguses veekatsetused. «Türklased soovisid seda teha jõuluperioodil, aga me jõudsime kokkuleppele, et kuna jõulud on eestlaste jaoks üks tähtsamaid pühasid, teeme veekatsetused aasta alguses,» rääkis Padar.

Ta avaldas lootust, et pärast veekatsetuste alustamist läheb laeva üleandmiseni üks kuni poolteist kuud.  «Leigril võttis veekatsetustest laeva üleandmiseni aega paar kuud, teisega läheb kiiremini, kuna paljud Leigrile tehtud märkused on Tiiu puhul juba arvesse võetud,» lausus Padar.

Tiiu hakkab sõitma Rohuküla-Heltermaa liinil.

Piret

Poolas Remontova laevatehases on valmimas ka parvlaev Piret, mis hakkab sõitma Virtsu-Kuivastu liinil. Piret jõuab Padari sõnul Eestisse hiljemalt märtsiks.

«Projekti järgi on Pireti valmimise aeg veebruari lõpp, aga ma arvan, et reaalne valmimisaeg võiks olla on märts. Loodetavasti on märtsi lõpuks kõik neli laeva Eestis olemas,» ütles Padar.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles