Elu24 Live/ külas käis andekas jazz-lady Sofia Rubina

Anu Saagim
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval24.novembril käis Elu24 Live`is külas andekas jazz-lady, lauljanna Sofia Rubina.  

Foto: Tiit Mõtus

Elu24 Live`s räägib Anu Saagim lauljatariga tema kohe-kohe ilmuvast muusikavideost ja sellest, kuidas Los Angelesest pärit muusikust abikaasa Jason on Eesti eluga kohanenud ning ka nende ühise tütre huvist muusika vastu.

Eesti Laul 2014 teine poolfinaal - lava ees ja lava taga. Sofia Rubina 
Eesti Laul 2014 teine poolfinaal - lava ees ja lava taga. Sofia Rubina Foto: Viktor Burkivski

Sofia Rubina-Hunter on sündinud 19. septembril 1985 Tartus ning ta on Eesti laulja. Peamiselt esitab kaunis naine džässi, souli ja klubimuusikat, kuid ka klassikalist muusikat ja juudi rahvamuusikat. 

Aastal 2014 kogus Sofia Rubina Venemaal tuntust populaarses tõsielusarjas «Golos». 

Saatesse soovis pääseda üle 10 000 inimese. Castingusse jõudis 3000 inimest ning Sofia valiti 150 parima hulka. Eesti laulja kukkus välja kolmandas voorus. «See oli minu jaoks meeldiv, et sai džässi laulda suurel laval,» kommenteeris Sofia.

Sofia Rubina-Hunter sattus mõni aasta tagasi Tallinnas koos oma tumedanahalise abikaasaga rassistide küüsi

Vene rahvusest vanemate lapsena Eestis üles kasvanud džässlauljatar teab väga hästi, mida tähendavad eelarvamused, seda enam, et ta on elanud USAs ning abiellunud seal ka tumedanahalise Los Angelesest pärit muusiku Jason Hunteriga. 

Kui Sofia oli viimast kuud lapseootel, läks ta oma abikaasa Jasoniga migratsiooniametisse tema elamisloa järele, kui ristmikul hakkasid kiilakad eesti mehed autoaknast neile rõvedusi karjuma. «Nad olid hästi agressiivsed,» meenutab Sofia ja lisab juurde, et ei teadnud kas põgeneda või karjuda abi järele.

«Ma isegi ei taha meenutada sõnu, mida need kiilakad meile irvitades karjusid. Olin hirmul, aga samas valmis oma suure beebikõhuga Jasoni kaitseks välja astuma ja teda selle taha peitma,» rääkis naine.

Eesti Laul 2014 teine poolfinaal - lava ees ja lavataga. DJ Meelis Meri ja Sofia Rubina
Eesti Laul 2014 teine poolfinaal - lava ees ja lavataga. DJ Meelis Meri ja Sofia Rubina Foto: Viktor Burkivski

Sofia ja Jasoni peres kasvab kolmene tütar, kes räägib nii vene, eesti, kui ka inglise keelt

«Keeleoskus on rikkus, mis teeb maailma avaramaks, mitte vastupidi,» kinnitab Sofia. «Meie väikeses riigis on oluline, et inimene oskaks vähemalt nelja või viite keelt».

Rubina lisas, et eesti keele tase on võõrkeelsetes koolides kõrge, mistõttu läheb tema tütar tulevikus inglisekeelsesse kooli.

Elu24 Live: Anu Saagim`il on stuudios külas Sofia Rubina
Elu24 Live: Anu Saagim`il on stuudios külas Sofia Rubina Foto: Erik Prozes

Üdini naiselikkusest pakatav lauljatar Sofia Rubina on Eesti publikule väga tuntud, olles erinevalt paljudest kuulsaks saanud ilma televisiooni suurprojektides aktiivselt kaasa löömata

Siiski on Sofia osalenud Eesti laulu karussellis lausa kolm korda Fred Kriegeri, Mikk Targo ja Talis Paide teostega ja aastal 2103 astus ta võistlustulle koos kohaliku housemuusika hiiglase Priit Juurmanniga.

«City Lights» oli Sofia sõnul tehtud justnimelt konkursi Eesti Laul tarbeks, kuid sellest hoolimata ei järginud see tüüpilist «eurolaulu» formaati. «Meie missioon oli pakkuda kuulajale hea kvaliteediga house'i lugu, sest see muusikastiil pole enam ammu maailmas pelgalt underground. Arvan, kui jääd iseendaks, siis inimesed tunnetavad seda kvaliteeti,» on ta veendunud.

Üks Sofia suurimait hitte on olnud «Planet Drum», mis tehtud koos Rulers of the Deep'iga (DJ Meelis Meri, DJ P Julm). «Inimesed siiamaani paluvad klubides «Planed Drum'i» esitada,» kinnitab ta.

Foto: Erik Prozes

Kuigi Sofia on esinenud nii kodu- kui välismaal väga erinevatele muusikahuvilistele, tunneb ta endiselt mõningast lavanärvi.

«Ma arvan igal artistil on erutusvärin sees, muidu ei oleks ju mõtet esineda,» arvab ta. Kõige suurem rahvahulk, mille ees Sofia esinenud on, moodustus 30 000-pealisest publikust Moskva jazzfestivalil, kus ta astus üles ühe oma Leedu projektiga «D’Orange». 

Lauljatar Sofia Rubina-Hunter ja tema lapse isa Jason 
Lauljatar Sofia Rubina-Hunter ja tema lapse isa Jason Foto: Erakogu

Isegi raseduse ajal kuni viimase hetkeni esinenud ja väga ruttu pärast sünnitust lavale naasnud lauljatar tunneb, et üritab pärast pere loomist oma ideid isegi rohkem teostada kui varem.

«Nüüd tead, et aega on vähem, aga võtad sellest oma parimad ideed ja jooksed, kuni asjad on tehtud. Mind valdab suurem distsipliin,» räägib ta. «Ma tahaks ühel päeval omada suurt peret, kus on palju muusikat,»

Sofia Rubina tribuut Whitney Houstonile Õllesummeril
Sofia Rubina tribuut Whitney Houstonile Õllesummeril Foto: Jelena Rudi

Sofia meelest peaks iga artist olema vaba valimaks, millises keeles laulda

«Eesti keel võib minu jaoks kõlada väga ilusti, aga samamoodi ka inglise keel. Võib-olla kunagi proovin kirjutada eurolaulu heebrea keeles, kõige tähtsam on ikkagi, et lugu oleks kvaliteetselt tehtud ja hea sõnumiga!»

Vaata järele!

Elu24 Live: Anu Saagim tänab riiete eest Tallinna Kaubamaja
Elu24 Live: Anu Saagim tänab riiete eest Tallinna Kaubamaja Foto: Erik Prozes
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles