Haruldane leid: Tallinna kesklinnast avastati suur sõjaaegne mürsk

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas sadama piirkonnas tuli ehitustööde käigus pinnasest välja 30,5 cm diameetriga suurtükimürsk, mis transporditi ohutult linnast välja ja hävitati.

22. novembri õhtupoolikul teavitati häirekeskust, et ehitustööde käigus leiti Tallinnas Kai tänavalt lõhkekeha. Päästeameti Põhja-Eesti pommigrupi demineerijad tegid kindlaks, et tegemist oli 305-millimeetrise vene päritolu suurtükimürsuga. Konkreetne lõhkekeha mudel on pärit aastast 1907. Seda tüüpi lõhkekehi kasutati nii esimeses kui ka teises maailmasõjas. Tulenevalt mudelist võib lõhkeaine kogus sellises lõhkekehas olla kuni 30 kilo.

Eile õhtul tegelesid Põhja-Eesti pommigrupi demineerijad lõhkekeha identifitseerimisega, et selgitada välja, kas lõhkekeha on võimalik transportida või tuleb see hävitada kohapeal. Täna hommikul viidi lõhkekeha linnast välja hävituskohta, kus see täna pärastlõunal kahjutuks tehti.

«Linna südames sellise mürsu kahjutuks tegemine oleks tekitanud palju segadust tavapärases elukorralduses,» selgitas Põhja pommigrupi juht Raido Taalmann otsuse tagamaid. «Õnneks oli mürsk sellises seisukorras, et seda sai ohutult transportida ja linnast väljaspool hävitada,» lisas Taalmann.

Sellise kaliibriga lõhkekeha leid ei ole Eestis just tavapärane. Viimane nii suur mürsk, mis Tallinna linnast leiti, ei sisaldanud lõhkeainet. Viimastel aastatel on sadama piirkonnast ehitustööde käigus lõhkekehi varemgi leitud. 

«Kui te leiate lõhkekeha või seda meenutava eseme, siis ärge viivitage ega püüdke ise kindlaks teha, millega on tegu. Helistage kohe hädaabitelefonile 112 ja demineerijad tegelevad ohtliku esemega edasi,» tuletab päästeamet meelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles