Enam kui poolsada meetrit lennanud auto maandus majas (41)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandis kihutas esmaspäeva õhtul üks BMW sellise hooga mööda Riia maanteed kesklinna poole, et sööstis järsust kurvist otse edasi, paiskus kõnniteekivilt õhku, lendas üle parkiva auto ja paarkümmend meetrit kaugemal oleva aia ning peatus Köstri tänaval asuvas majas.

Korteris, mida auto tabas, vaatas õnnetuse hetkel televiisorit korteri omanik Aleksander Koni. Hoolimata sellest, et masin jäi pidama temast vaid poolteise meetri kaugusel ning pisike tuba täitus õnnetuse tagajärjel rusudega, ei saanud majaelanik õnnekombel viga. Muuhulgas lõhkus tuppasöötnud auto ahju. Sünnist saadik majas elanud Koni ei mäleta õnnetuse hetkest muud, kui suurt valget tolmupilve ja šokki. „Vaatasin telerist filmi, mõtlesin just, et 10-15 minuti pärast lõppeb see ära ja lähen magama. Äkki käis suur pauk ja suud-silmad olid tolmu täis. Ei näinud ma seda kes roolis oli või kui palju neid seal autos üldse oli,“ rääkis silmnähtavalt vapustatud Koni.

Praegu elab mees õnnetusest puutumata jäänud majapoole tillukeses toas. Suurem osa tema valduses olnud majapoolest muutus õnnetuse tagajärjel kasutuskõlbmatuks. Läbi seina tunginud auto lõhkus hoone kandekonstruktsioonid, kõverdusid vahelaed ning katus. Koni sõnul oli tema majapool kindlustamata ning seda, kas seda enam remontida õnnestub, ei osanud korteriperemees arvata. „Tuleb enne kõik puhtaks vedada, aga praegu ju ei saa midagi liigutada, ei tea, kas tohingi,“ lausus ta. „Vennatütar tuleb Tallinnast, siis vaatame edasi, kas ja mis siin teha annab.“ 

Auto on osalenud tänavu juba viies õnnetuses

Liiklusõnnetuse jäljed annavad päevavalguses tunnistust öösel juhtunu mastaapsusest. Mööda Riia maanteed Männimäe poolt lähenenud BMW 530D sai Vaksali ja Kalevi tänava nurgal kõnnitee laugest äärekivist põrke ning tõusis õhku. Auto kiirus pidi olema nii suur, et selle hoogu ei suutnud pidurdada ka hoovil seisev Audi.  Edasi tuisanud BMW murdis seejärel aias kasvava puu ladva, paiskas selle maja katusele ning maandus alles siis, peale hinnanguliselt 45-meetrist õhulendu. Ometi ei peatunud auto ikka veel. Teele jäänud ehitusmaterjalivirna ja puuriida laiali paisanud BMW peatus alles siis, kui oli läbi majaseina poolest saadik tuppa tunginud. Auto marulise hoo tunnistajaks on seegi, et aiast lendu paisatud rususid ja katusekattematerjali tükke oli ka teisel pool maja Köstri tänaval.

Liikluskahjude registri kinnitusel on kõnealune BMW ainuüksi käesoleval aastal osalenud  neljas liiklusõnnetuses, sealjuures vähemalt kahel korral on selle juht jäänud õnnetuse põhjustamises süüdlaseks.

Auto roolis olnud 22-aastane naine põgenes pealtnägijate kinnitusel esialgu sündmuskohalt. Politsei kutsus kohale eksperdi Valgast, et auto roolilt juhi DNA-proov võtta. Hiljem selgus, et möödasõitnud auto juht oli naise peale võtnud ja ta Viljandi haiglasse viinud. Suuri vigastusi naisel ei tuvastatud ja ta lubati pärast kontrolli kodusele ravile. Politsei pressiesindaja Maria Gonjak ütles, et alkoholijoovet naisel ei tuvastatud, küll aga näitas kiirtest narkojoobe tunnuseid. Seetõttu saadeti õhulennu teinud juht täiendavasse ekspertiisi, mille vastust praegu veel pole. Ekspertiisi järel naise kinnipidamiseks politsei vajadust ei näinud. Mis täpsemalt tavatu õnnetuse põhjustas, ei osanud pressiesindaja veel öelda.

Teisipäeva hommikul valitses maja juures vaikus, elanikke ei olnud näha ei terveks jäänud kõrvalkorteris ega ka purustatud eluruumides.

Sündmuskohta uudistanud naabruskonna inimeste kinnitusel on samal ristmikul vähemalt üks analoogne õnnetus ka varem toimunud. Siis jäi autole ette kõrvalmaja ning purustused ei olnud nii suured kui eilse õnnetuse puhul.

Eesti liikluskindlustuse fondi kahjukäsitluse juht Toomas Pajo vastas Sakala päringule, mil moel majaelanikele taolistel juhtudel kahju hüvitatakse, nii: «Kahjukannatanu peab kahjunõudega pöörduma kahju tekitanud sõiduki liikluskindlustuse andja poole, kes selgitab välja kahju suuruse ja hüvitamise viisi, kaasates vajadusel ka ehitusala spetsialistid. Iga juhtum on erinev, kuid alati saavad tekitatud kahjud kindlustusandja poolt põhjendatud ulatuses hüvitatud.»

Staažikale politseinikule teist niisugust majjasõitmist ei meenu

Viimastel aastatel Tartu patrulli- ja liiklusjärelevalvetalitust juhtinud, kuid enne seda aastaid Viljandi politseijaoskonnas töötanud Alvar Pähkli sõnul on Viljandis ennegi autoga majja sõidetud, kuid teist niisuguse õhulennu ja nõnda ulatuslike purustustega lõppenud õnnetust, nagu oli eile hilisõhtul, talle ei meenu.

«Selles mõttes on see juhtum kohe kindlasti erakordne,» tõdes ta.

Varasemaid intidente meenutades tõi politseinik ilma pikemalt mõtlemata välja, et Tartu tänava mäe all järsu kurvi peal olevasse elumajja on mitu korda sisse põrutatud. Seetõttu kaitseb seda juba pikemat aega massiivne piire.

«Algul paigaldati sinna torud, aga need sõideti katki,» lisas Pähkel. Nii suuri vigastusi, kui sai nüüdse õnnetuse puhul Köstri tänava maja, pole Tartu tänava hoone aga ühegi õnnetuse puhul tema mäletamist mööda saanud.

Pähklile meenus ka juhtum, kus Kõrgemäelt alla sõitnud auto ei võtnud pööret välja ja lõpetas ühe maja trepikojas. Umbes 20 aastat tagasi tegeles Pähkel liiklusõnnetusega Mustlas, kus auto sõitis Kirikumäest üles tulles teeäärsesse hoonesse.

Politsei esialgse info kohaselt oli juht 20-aastane. Täpsustatud andmetel on ta kaks aastat vanem. Parandatud kell 10.32. täiendatud korteriomaniku kommentaariga kell 12.53.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles