Peaminister Taavi Rõivas teatas, et tema ise tagasi ei astu (50)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas teatas täna pärast erakonna juhatuse koosolekut, et ta hääletult ei alistu ning täna peaministri kohalt tagasi ei astu.

Rõivas ütles ajakirjanike ees tehtud lühikeses avalduses, et on selge, et praeguse Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) koalitsiooni koostöö on läbi.

«Eile teatasid nii sotsiaaldemokraadid kui IRL koordineeritult, et nemad enam valitsuskoostööd jätkata ei soovi ja nad on valmis vasakpöördeks, Keskerakonna juhitavaks valitsuseks. Reformierakond ei kavatse lahkuda võitluseta. Meie poolt hääletut alistumist oodata ei maksa, me seisame parempoolse Eesti eest, alati,» ütles ta.

Seetõttu ei kavatse Rõivas täna tagasiastumisest teatada, vaid laseb riigikogul ennast homme umbusaldada. «Ma soovin pidada avalikku debatti kõigi nendega, kes ütlevad, et valitsus on teinud midagi valesti. Ma soovin pidada avalikku debatti parempoolse Eesti ideede eest. Selleks ma soovin, et esimesel võimalusel, eeldatavalt juba homme, toimuks eile üle antud umbusalduse hääletus,» ütles ta.

Rõivas teatas, et kavatseb opositsioonisaadikute algatatud umbusaldusavalduse arutamise eel teha ka poliitilise avalduse ning on valmis vastama kõikide riigikogu liikmete küsimustele. «Ma soovin vaadata silma riigikogu liikmetele sellel hetkel, kui nad hääletavad vasakpöörde poolt,» ütles ta.

Reformierakonda kuuluva riigikogu liikme Imre Sooääre sõnul oli erakonna juhatuse koosolek erakordselt üksmeelne. «Ei olnud leere ega pooli. Keegi fraktsioonist ei toetanud peaministri tagasiastumist, et riigi vasakpööre õnnestuks,» kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Sooäär märkis, et välismeedia juba raporteerib, et Eestis loomisel oleval valitsusel on Vladimir Putini parteiga koostöölepe, ja see ei mõju kindlasti riigi kuvandile positiivselt. Tema hinnangul on tegu piisavalt suure kursimuutusega, mis võib lähikuudel viia esimest korda Eesti vabariigi ajaloos erakorraliste valimisteni.

Reformierakonna koalitsioonipartnerid IRL ja SDE tegid eile õhtul Rõivasele ettepaneku ise ametist tagasi astuda ja teatasid, et alustasid konsultatsioone uue, Keskerakonna juhitava valitsuse loomiseks. IRLi ja SDE ministrid plaanisid tegelikult taotleda umbusaldusavalduse kiirkorras arutamist juba täna, kuid see plaan ei realiseerunud, sest enne valitsuse telefoniistungi pidamist lõppes riigikogu istung ära.

IRLi esimees Margus Tsahkna ütles täna Postimehele, et on kahju, et Reformierakond ei suuda reaalsusega väärikalt leppida ja hoiab viimase hetkeni võimust kinni. «Eesti huvides on see, et erakonnad saaksid edasi minna demokraatliku protsessiga ja moodustada toimiva valitsuse,» ütles ta.

Tema sõnul otsustas erakonna eestseisus eile, et kui Rõivas tagasi ei astu, on erakonna saadikud sunnitud tema umbusaldamist toetama.

Ka SDE teatas, et kavatseb ühineda peaministri vastu algatatud umbusaldusavaldusega. SDE fraktsiooni esimees Andres Anvelt ütles BNSile, et on pretsedenditu, kui ametis olev peaminister, kes on sisuliselt oma koalitsioonipartneritelt saanud juba umbusalduse, keeldub ametist tagasi astumast.

«See paneb meid sügavalt seda kaaluma, et homme ühineda sellesama umbusaldusavaldusega,» sõnas Anvelt. «Praegune peaministri käitumine on parlamentaarses demokraatias pretsedenditu, aga see on tema õigus,» nentis Anvelt.

Simson: vasakpoolse valitsusega hirmutamine näitab oravate paanikat

Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni hinnangul ei ole reformierakondlasest siseministri Hanno Pevkuri retoorika, milles ta peab võimalikku vasakpoolset valitsust riigile ohtlikuks, tõsiseltvõetav ning näitab lihtsalt oravate paanikaseisundit.

«Väide, et vasakpoolne valitsus on kuidagi Eestile ohtlik, on muidugi absurdne. Olen kindel, et Eesti vajab senisest enam inimestest hoolivat valitsust, kellel on värsked ideed ning tahe koos Eestit edendada. Reformierakond on olnud võimu juures viimased 17 aastat ning vastutab otseselt tänase seisaku eest. Nad on muutunud riigiparteiks, kes ei kujuta alternatiivseid lahendusi enam ette. Nende ainsaks võtteks ongi jäänud hirmutamine, mis enam tõsiseltvõetav ei ole,» ütles Simson Keskerakonna teatel.

Tema sõnul oleks huvitav näha, kas Pevkur ütleks ka Eesti lähedastele partneritele, et nende vasakpoolse maailmavaatega valitsused on neile ohuks. «Pigem pean ma ohtlikuks seda, kui kaldutakse erinevatesse äärmustesse või kui üks partei peab end riigist suuremaks. Ohtlik on ka võimu külge klammerdumine, olgugi et ideid enam pakkuda ei ole,» ütles Simson ja avaldas lootust, et reformierakondlased lõpetavad tarbetu hirmutamise ning lepivad olukorraga.

Kommentaarid (50)
Copy
Tagasi üles