Blogi: Keskerakonna uueks esimeheks sai Jüri Ratas (30)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakond valis täna Paides toimunud erakorralisel kongressil oma kauaaegse juhi Edgar Savisaare asemele erakonna uueks esimeheks riigikokku kuuluva Jüri Ratase.

Ratast toetas Keskerakonna esimehe valimisel 654 delegaati ehk peaaegu kaks kolmandikku hääletamas käinud delegaatidest. Tema vastaskandidaat, erakonna senine aseesimees, eurosaadik Yana Toom sai 348 häält.

Ratase ettepanekul nimetas kongressi järel kogunenud uus juhatus erakonna aseesimeesteks Mailis Repsi, Kadri Simsoni, Mihhail Kõlvarti ja Jaanus Karilaidi. Seni olid Keskerakonna aseesimehed Karilaid ja Toom.

Nelja aseesimehe nimetamist võimaldas tänasel kongressil vastu võetud põhikirjamuudatus, mis nägi ka ette, et aseesimehed kinnitab esimehe ettepanekul erakonna juhatus. Varem kinnitas aseesimehed kongress.

Ratas ütles pärast valimistulemuste selgumist, et tal on keeruline sõnu leida. «Ma tänan, ma tänan selle tohutu usalduse eest,» ütles ta.

Ta tänas keskerakondlasi töö eest, mis nad on Keskerakonna ja Eesti heaks teinud, ja ütles, et tänasega see töö ei lõpe. «Selles erakonnas ei ole mitte ükski liige üleliigne, meie töö on seda erakonda koos hoida,» lausus ta.

Ratas tänas ka oma toetajaid, ent ütles, et on esimees kõigile Keskerakonna liikmetele. Samuti kinnitas ta, et mõistab vastutust, mis lasub Keskerakonna õlgadel. «Tänase Reformierakonna poolt juhitud valitsus, see seisak ja see valitsus tuleb lõpetada. Me peame minema edasi nende parteneritega, kes ütlevad, et Eesti tuleb seisakust välja viia,» ütles ta.

Keskerakonna kongressil valiti erakonna uude juhatusse Mailis Reps (513), Kadri Simson (506), Enn Eesmaa (505), Jaak Aab (453), Taavi Aas (429), Aadu Must (408), Mihhail Kõlvart (344), Yana Toom (318), Anneli Ott (308), Raimond Kaljulaid (295), Olga Ivanova (291), Mihhail Korb (284), Siret Kotka (284) ja Jaanus Karilaid (275). Uute liikmetena pääsesid juhatusse Anneli Ott ja Raimond Kaljulaid. Ametikoha järgi kuuluvad juhatusse ka Ratas, volikogu esimees Kersti Sarapuu ja noortekogu juht Urmo Saareoja.

Senistest juhatuse liikmetest ei valitud tagasi Kalev Kallot ja Erki Savisaart, kes said vastavalt 258 ja 217 häält. Samuti kaotas koha juhatuses Keskerakonna kauaaegne juht Edgar Savisaar, kes kongressil ei kandideerinud.

Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Erik Prozes

JÜRI RATAS (38)

Lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli ärikorralduse ja Tartu Ülikooli õigusteaduse erialal.

Kuulub Keskerakonda alates 8. augustist 2000.

On riigikogu aseesimees alates 2007. aastast, varem on olnud aastatel 2003–2004 ja 2005 Tallinna abilinnapea ning linnapea aastatel 2005–2007.

Viimastel, mullu märtsis toimunud riigikogu valimistel sai Harju- ja Raplamaal 7932 häält, pälvides sellega isikumandaadi.

Vaata lähemalt, milliseid muudatusi soovib Ratas erakonnas ellu viia:

YANA TOOM (50)

Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Peeter Langovits

Lõpetanud Tartu Ülikooli vene keele ja kirjanduse erialal.

Kuulub Keskerakonda alates 16. märtsist 2009.

On Euroopa Parlamendi liige alates 2009. aastast, varem on olnud aastatel 2011–2014 riigikogu liige ja 2010–2011 Tallinna abilinnapea.

Mullustel riigikogu valimistel kogus Ida-Virumaal 11 574 häält, saades sellega isikumandaadi.

Vaata lähemalt, milliseid muudatusi soovib Toom erakonnas ellu viia:

Savisaar kongressile ei lähe, tema toetajad peavad kõne

Keskerakonna looja ja kauaaegne esimees Edgar Savisaar teatas eile, et ei kavatse poliitikast lahkuda, kuid ei kandideeri uuesti esimeheks ega osale ka Ratase sõprade kongressil, mille tulemus on tema sõnul ette määratud.

«Ma soovitan kõikidel, kelle jaoks Keskerakond on hinges sügaval ja kes peavad oluliseks meie maailmavaadet ning ei ole nõus seda peenrahaks vahetama, hääletada erakonna esimehe valimistel Yana Toomi poolt ja juhatuse hääletamisel nende poolt, kelle teened on suuremad kui opositsioonilisel kolmikul,» kirjutas Savisaar sotsiaalmeedias ja teatas, et palus Toomil pidada kongressil enda eest ka erakonna esimehe poliitilise ettekande.

Lisaks Ratasele ja Toomile andsid Keskerakonna esimeheks kandideerimiseks nõusoleku veel kolm riigikogu liiget: Peeter Ernits, kelle seadis üles erakonna Tartumaa piirkond, Marika Tuus-Laul, kes lisati sama piirkonna kandidaadiks viimasel kandideerimispäeval, ning Heimar Lenk, kelle pakkusid välja keskerakondlased Urmi Reinde ja Mart Ummelas. Oma sõnavõtus teatasid nad aga kandideerimisest loobumisest ja kutsusid toetama Yana Toomi.

Keskerakonna erakorralisel kongressil valiti erakonnale peale uue juhi ja juhatuse ka aukohtu esimees ja revisjonikomisjon.

Savisaarel lihtsustati auesimeheks saamist

Kongressil muudeti ka Keskerakonna põhikirja. Muu hulgas viidi põhikirja muudatus, mis lihtsustab Savisaare soovi korral tema auesimeheks nimetamist. Kui seni sai auesimehe nimetada ainult kongressil, siis muudatuse kohaselt saab seda edaspidi teha tihemini koos käiv erakonna volikogu. Auesimehest saab ühtlasi ka volikogu liige.

Samuti viidi põhikirja äsjasest garantiikirjaskandaalist ajendatud muudatus, mille kohaselt ei või juhatuse liige ainuisikuliselt enam erakonnale kohustusi võtta. Erakonna nimel võivad õigustoiminguid teha kolm juhatuse liiget koos, kui neist vähemalt üks on esimees või peasekretär, või juhatuse otsusega volitatud kaks juhatuse liiget koos. Ka võib juhatus tulevikus erakonna kinnisasju ja registrisse kantud vallasasju võõrandada või asjaõigusega koormata vastavalt juhatuse otsusele. Juhatuse pädevusse anti muudatustega lisaks esimehe ettepanekul peasekretäri kinnitamisele ka temaga töölepingu sõlmimise ja lõpetamise otsustamine.

Viimase kümmekonna aasta jooksul on Keskerakonna kongressil Edgar Savisaare vastu kandideerinud vaid Jüri Ratas ja Kadri Simson. Mullu novembri lõpus peetud viimasel kongressil edestas Savisaar partei senist aseesimeest ja riigikogu fraktsiooni juhti Kadri Simsonit häältega 541 : 486. 2011. aasta augustis kandideerinud Ratase poolt hääletas 643, Savisaart toetas aga 925 delegaati. Vastaskandidaat oli Savisaarel tegelikult ka 2005. aastal, kuid siis võitis ta 89 häält saanud Harri Raudvere mäekõrguselt ehk 1008 häälega.

Seekordsel kongressil osales 1016 delegaati 1085st.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles