Karivärava liiklusõnnetuses hukkus kolm inimest (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval kella 14 ajal juhtus traagiline liiklusõnnetus Rakvere lähedal Pärnu-Rakvere-Sõmeru maantee 169. kilomeetril, kus kaubiku ja sõiduauto kokkupõrkes hukkus kolm inimest.

Virumaa Teataja andmetel põrkasid Rakvere poolt tulles enne Kariväravat kokku valge väikebuss ja sõiduauto. 

Viru ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Enn Pustak ütles reedel, et tunnistajate ütluste kohaselt sõitis kaubik Fiat Ducato Tapalt Rakvere suunas ja sõiduauto Volkswagen Passat Rakverest Tapa suunas.

Tema kinnitusel kaotas 51-aastane mees kaubiku üle kontrolli ja kaldus vastassuunavööndisse, kus toimus kokkupõrge vastassuunast lähenenud sõiduautoga, mida juhtis 67-aastane mees. Liiklusõnnetuses hukkusid kõik sõidukites viibinud isikud ehk mõlema sõiduki juhid ja Volkswagenis kaasreisijana viibinud 84-aastane naine.

Pustak lisas, et täpsemad liiklusõnnetuse põhjused selgitatakse välja liiklustehnilise ekspertiisi käigus ning samuti alustati õnnetuse asjaolude väljaselgitamiseks kriminaalmenetlust.

Esialgse info kohaselt olid mõlemal sõidukil all talverehvid. Kaubiku juht ei olnud aga kinnitanud turvavööd.

Vaher: sõiduauto juht oli väga staažikas

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaher ütles neljapäeva õhtul «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, et sõiduauto Volkswagen Passat oli tehniliselt korras ning tegu oli väga staažika juhiga, kellel 21 aastat juhtimiskogemust.

Ta lisas, et kuigi ka kaubikul olid talverehvid, ei vastanud need nõuetele - muster oli liiga kulunud. Samuti tõi ta välja, et kui kaubiku juhil oleks turvavöö kinnitatud olnud, oleks ta praegu tõenäoliselt elus.

PPA peadirektor toonitas, et praeguste ilmaoludega ei saa sõita nii, nagu suvel, ja kiirust tuleb maha võtta. «Antud juhul seda ilmselt ei tehtud,» märkis Vaher.

Kümne päeva jooksul on Eestis liikluses elu kaotanud juba kaheksa inimest. «Kui me nii jätkame, siis sel aastal hukkub veel meie teedel 20 inimest. Seda on liiga palju,» lisas Vaher, et see näitab, et me ei hooli endast ega oma lähedastest. 

Kaubiku juht töötas Viru Kliimas

Kaubik kuulus kütte- ja ventilatsioonilahendustega tegelevale ettevõttele Viru Kliima. Äriühingu juht Riho Korsten ütles, et kaubikut juhtinud mees oli nende tööline, kes tuli just objektilt, kuid Rakverre ta ei jõudnudki. «Ta oli meil ametis alles kolmandat kuud,» lisas ta. Ise sündmuskohal käinud ettevõtte juht liiklusõnnetuse täpsemaid asjaolusid veel ei teadnud. «Eks uurimine selgitab,» sõnas ta.

Ida prefektuuri operatiivjuht Kalle Kuusik ütles, et tegemist on viimase aja rängima liiklusõnnetusega Lääne-Virumaal. Tema sõnul pudenes sõidukitest teele palju esemeid, sealhulgas naelu.

Operatiivjuht kutsus kõiki autojuhte ettevaatlikkusele. «Talviste teeoludega harjumine võtab paratamatult veel aega,» märkis ta ja rõhutas, et pigem tuleks sõita piirkiirusest aeglasemalt. «Kui roolis olles tunnetad, et ohutult kohale jõudmiseks tuleb maanteel sõita 60 km/h, siis tuleb seda teha,» lisas Kuusik.

Kella 17 paiku tegelesid päästjad ja teehooldajad sõidutee puhastamisega. Enne, kui see täielikult puhtaks ei saa, teed ei avata. Kohal oli politsei ning Viru Kliima töötajad tegutsesid õnnetusse sattunud kaubiku ümber.

Pealtnägijate sõnul sadas sündmuskohal avarii toimumise hetkel kerget lund. Ilmastiku- ja teeolud muutuvad tund tunnilt avariipaigal aina kehvemaks. 

Maanteeamet teatas, et seoses sõnnetusega on Lääne-Virumaal Pärnu-Rakvere-Sõmeru maantee 169. kilomeeter liiklusele suletud ning kasutada soovitatakse alternatiivset marsruuti Kadrina–Jõepere–Lepna. Kella 17.30 paiku liiklus taastati.

Õnnetuse täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks palub politsei pealtnägijatel helistada numbrile 5329 2883 või infotelefonile 612 3000.

Kolme päeva jooksul viis hukkunut

Eile maha sadanud lumi ja libedaks läinud teed tõid üle Eesti kaasa enam kui kakssada liiklusõnnetust, millest umbes kümme olid tõsisemad. Ka täna varahommikune lumetorm põhjustas üle Eesti mitmeid liiklusõnnetusi ja politsei palub liiklejatel olla väga tähelepanelik, valida teeoludele vastav sõidukiirus ning hoida pikivahet.

Eile juhtus hukkunuga liiklusõnnetus Audru vallas Ahaste lähistel, kus hukkus veokiga kokku põrganud 75-aastane sõiduauto juht. Kokku said eile rasketest teeoludest tingitud liiklusõnnetustes viga 14 inimest.

Teisipäeva hommikul hukkus Tallinnas Lasnamäel sõiduauto ja liinibussi kokkupõrkes juhtimisõiguseta 20-aastane mees.

Koos tänase traagilise liiklusõnnetusega on novembri esimeste päevade jooksul liikluses surma saanud juba viis inimest. Tänavu on liikluses hukkunuid rohkem kui mullu sama ajaga - 63 inimest. Mullu hukkus liikluses terve aasta jooksul 67 inimest.

Tosin vähemalt kolme hukkunuga avariid

Kuue aasta jooksul ehk alates 2010. aastast on Eestis juhtunud 12 liiklusõnnetust, nende hulgas tänane ränk avarii Lääne-Virumaal, milles on hukkunud vähemalt kolm inimest. 

Viimane nii traagiline õnnetus juhtus tänavu ööl vastu 25. oktoobrit, kui Tallinnas Pärnamäe teel hukkus vastu puud sõitnud autos kolm Viimsi abiturienti. Esialgsetel andmetel olid noored kained, kuid avariihetkel oli nende sõidukiirus lubatust pea kolm korda suurem - 50 km/h asemel umbes 140 km/h.

Enne seda juhtus kolme hukkunuga avarii Ida-Virumaal Aseri vallas Koogu külas tänavu 30. juuli õhtul, kus sõiduauto ja liinibussi kokkupõrkes hukkus samuti kolm noort inimest. Neist kaks hukkusid sündmuskohal ja kolmas suri järgmise päeva varahommikul haiglas.

Alates 2010. aastast on vähemalt kolme hukkunuga liiklusõnnetustes surma saanud kokku 38 inimest. Nõnda ränkade õnnestuste põhjusteks on tihti alkohol ja/või kihutamine, kuid mitte alati.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles