Galerii: Reformierakonna juhatus kohtus Siim Kallasega rahukõnelusteks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna juhatus kohtus täna erakonna auesimehe Siim Kallasega, kelle sõnul on aeg tõmmata presidendivalimistest ajendatud sisetülile joon alla.

Kallas ütles juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele, et kohtumisel arutati erakonnas tekkinud pingeid ja presidendivalimistest ajendatud erinevaid seisukohti. Tema sõnul oli valik selles, kas kohati väga kriitiliseks ja teravaks kiskunud arvamuste vahetust jätkata või tõmmata teemale joon alla.

«Mina tulin siia selle plaaniga, et tõmmata joon alla. Inimesed, ka väga energilised minu toetajad leidsid, et aitab küll, tõmbame sellele asjale joone alla ja vaatame, mis tulevikus saab,» rääkis ta ja lisas, et see võimaldaks taastada kodurahu ja tegeleda tähtsamate teemadega, kus Reformierakonnal on suur potentsiaal olla vedavas rollis.

Kallas märkis, et talle tehti koosolekul etteheiteid mõningate väljaütlemiste pärast, kuid samas oli ka teda toetavaid sõnavõtte. Muu hulgas kinnitas ta nii juhatuse kui ajakirjanike ees, et uut erakonda ta looma ei hakka.

«Küsiti ka, mis ma siis ise tahan lõpuks, ja ma olin raskustes, sest ausalt öeldes mul mingit konkreetset plaani praegu ei ole peale selle, et ma tahaks oma ideid, võimeid ja teadmisi rakendada. Selleks on olemas igasuguseid vorme, ilma et peaks tingimata mingile kohale pretendeerima,» rääkis Kallas, lubades lülituda senisest märksa aktiivsemalt sisulistesse aruteludesse Reformierakonnas sees.

Rõivas: kui keegi peaks pettunud olema, siis see on Marina Kaljurand

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas nimetas umbes tund aega kestnud arutelu asjalikuks ning avaldas veendumust, et kõik küsimused, mis nii juhatuse liikmetel, fraktsiooni liikmetel kui kaugemalt kohale tulnud erakonna liikmetel olid, said vastuse. «Tuleb tunnistada, et vist valmistasime pettumuse kõigile neile, kes lootsid suurt skandaali ja intriigi. Asjad on palju lihtsamad, kui välja paistab,» ütles ta koosoleku järel ajakirjanikele.

Küll leidis ta küsimustele vastates, et erakonnas pole põhjust kedagi Kallasele noa selga löömises süüdistada. «3. augustil Reformierakonna juhatus langetas otsuse, et me toetame Siim Kallase kandidatuuri ja sealt alates olen mina üksnes ja ainult tema kandidatuuri toeks tööd teinud ja nii ka tegelikult erakond tervikuna,» ütles Rõivas, kelle sõnul kaasnes sellega paraku ka hea välisministri tagasiastumine. «Kui üldse kellelgi on põhjust Reformierakonna 3. augusti otsuse peale pettunud olla, siis loomulikult Marina Kaljurannal, keda me ei toetanud.»

Üldse oli viimase terava avaliku sõnavahetuse ajendiks olnud Kallase intervjuu Äripäevas tema hinnangul «täiesti ebavajalik», sest tõmbas presidendivalimistega kaasnenud ja selleks ajaks erakonnas juba läbi arutatud pinged uuesti üles. «Täna taas kord arutelu kinnitas, et need teemad on omavahel selgeks räägitud ja me ei pea nendel lõputult peatuma. Me saame keskenduda olulistele küsimustele Eesti arengus,» ütles Rõivas.

Küsimusele, millisena näeb ta Kallase rolli erakonnas, vastas Rõivas, et nad kavatsevad sellest kindlasti rääkida. «Usun, et nii nagu teiste erakonna asutajate kogemus ja seisukohad on ka Siim Kallase seisukohad erakonnas alati oodatud ja ma loodan, et ta on valmis ka erakonna arengusse panustama,» ütles ta.

Arutelu ajendas Äripäeva intervjuu ja peasekretäri reaktsioon

Lahkarvamuste arutamiseks tegi Reformierakonna juhatusele ettepaneku Kallas pärast seda, kui Reformierakonna peasekretär Reimo Nebokat oli teda Äripäevale antud intervjuu järel teravalt kritiseerinud.

Nebokat ütles üle-eelmise nädala lõpus, et mõistab inimlikult, et Kallas on kibestunud, et ei saanud presidendiks. «Ütleme siis nii, nagu asjad on – see oleks olnud võimalik vaid Edgar Savisaare juhitava Keskerakonnaga koostöös. Savisaarega oleme koostöö välistanud 2007. aastast. Pronksiöödel tegi tema oma valiku ja see ei olnud Eesti-meelne,» märkis Nebokat ja lisas, et ometigi ihaldab keegi pidevalt sõprust Kremli-meelsuse esindajaga, nimetades seda rahulolematuseks erakonna juhtimisega.

Kallas teatas vastuseks, et ei ole pettunud selles, et ei saanud presidendiks, vaid selles, kuidas president lõpuks ametisse pandi, ning nimetas tema süüdistamist Kremli-meelsuses ebatavaliseks. «Kas see oli mõeldud naljana? Kui ei, siis on tegemist erakordselt tõsise süüdistusega,» ütles ta ja lisas, et süüdistatav peab saama ennast kaitsta.

«Ka presidendivalimiste aspektid väärivad erakonnasisest arutelu. Sellest lähtuvalt teen ettepaneku arutada süüdistust minu Kremli-meelsuses ja muid lahkarvamusi erakonna juhatuses minu osavõtul niipea, kui võimalik,» teatas Kallas.

Nebokat on hiljem täpsustanud, et nimetas Kremli-meelseks Edgar Savisaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles