Iraagi valitsusväed ja kurdid alustasid Mosuli ümbruses uut pealetungi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraagi valitsusväed ja kurdide pešmerga võitlejad alustasid täna uut pealetungi äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) käes olevatele aladele Mosuli ümbruses.

AFP ajakirjanike sõnul ründasid pešmergaväed USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute toel koidikul külasid Bashiqa ümbruses.

Nawarani külas osalesid rünnakus ka Iraani kurdimässulised erakonnast Kurdistani Vabaduspartei (PAK).

Pešmerga väejuhatus teatas avalduses, et suuremahuline operatsioon algas Eesti aja järgi kell 5 hommikul Mosulist põhjas ja kirdes.

«Pealetungi eesmärk on puhastada mitu ümbruskonnas asuvat küla ja tagada kontroll strateegiliste alade üle ISILi liikumise edasiseks piiramiseks,» teatas väejuhatus ISISe teist nimekuju kasutades.

Operatsioon viiakse läbi kolmel rindel ja selle eesmärk on silmuse koomale tõmbamine Mosuli ümber pärast pešmerga ja Iraagi julgeolekujõudude edasiliikumist linnast idas ja lõunas.

Pešmergaväed tulistasid edasi liikudes alla ka kaks ISISe drooni.

Täna koidikul liitusid ööl vastu esmaspäeva alanud operatsiooniga Mosuli vabastamiseks ka Iraagi eliitüksused ehk terroritõrjeväed.

Kindralmajor Maan al-Saadi sõnul tungisid terroritõrjeüksused koalitsiooni õhurünnakute ja ettevalmistava suurtükitule toel ISISe käes oleva Bartella linna suunas. «Jumala tahtel vallutame selle linna täna,» ütles ta.

Iraagi peaminister: pealetung Mosulile edeneb oodatust kiiremini

Iraagi väed tungivad äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) käes oleva Mosuli suunas edasi oodatust kiiremini, ütles täna peaminister Haider al-Abadi.

«»Liigume edasi oodatust ja kavandatust kiiremini,» ütles Abadi videosilla vahendusel Pariisis peetaval rahvusvahelisel konverentsil Mosuli tuleviku üle. Pealetung Mosulile algas ööl vastu esmaspäeva.

USA kindral hoiatas et, et ISIS liidrid on hakanud Mosulist põgenema, ning Prantsuse president François Hollande sõnas täna, et pühasõdalased on juba taandumas oma Süüria kantsi Raqqasse.

«Me ei saa lubada endale vigu Mosulist Raqqasse suunduvate terroristide jälitamisel,» ütles Hollande. «Me ei saa lubada Mosulist viibinute haihtumist.»

Pariisi konverentsil osalevad umbes 20 riigi esindajad ning kohtumist juhtavad Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault ja tema Iraagi kolleeg Ibrahim al-Jaafari.

Mosulis on hinnanguliselt 3500-5000 ISISe võitlejat ning Iraagi suuruselt teist linna valmistuvad hõivama kümned tuhanded Iraagi julgeolekujõudude liikmed. Ehkki pealetungis Mosulile osaleb eriilmeline koalitsioon Iraagi sõjaväest, politseist, kurdi pešmergavägedest ning nii sunni kui ka šiia omakaitseüksustest, lubas peaminister Haider al-Abadi, et Mosulisse sisenevad vaid Iraagi armee ja politsei.

Linnas ja selle ümbruses on hinnanguliselt 1,5 miljonit tsiviilisikut ning seetõttu kardetakse humanitaarkriisi puhkemist.

ISIS hõivas 2014. aastal Mosuli välkpealetungiga ning selles linnas kuulutas rühmituse liider Abu Bakr al-Baghdadi sama aasta juunis välja kalifaadi.

Iraagi julgeolekujõud on USA juhitava koalitsiooni toetusel sestsaadik vallutanud tagasi suure osa ISISele kaotatud aladest.

Mosul on veel viimane ISISe käes olev Iraagi suurlinn ning selle kaotusega kuivaks kokku rühmituse käes olev territoorium Iraagis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles