Savisaare katse kongressi asukohta muuta luhtus (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar üritas laupäeval erakonna volikogu alguses oma poliitilise ettekande lõpus kohe hääletusele panna partei kongressi toomise Tallinna, kuid volikogu esimees Kalev Kallo hääletust siiski ei võimaldanud.

Savisaar alustas oma kõnet mõttega, et Keskerakonna jaoks on ülimalt oluline säilitada erakonna iseseisvus – palju räägitakse, kellele tuleks meele järele olla, kas meeldida rohkem Isamaa ja Res Publica Liidule või olla Konservatiivse Rahvaerakonna soosingus, märkis Savisaar.

«Teeme ühe asja selgeks, kõige tähtsam on erakondadele antud hääled. Meie olemise alus on valijate antud toetus ja kõik muu tuleb pärast. Kui me tahame valida Keskerakonnale juhti, nagu valiti Eestile president, siis võiksime ju kutsuda kohale Eiki Nestori, kes kutsuks kokku vanematekogu, ja erakonna juht saaks paika,» rääkis Savisaar, kelle sõnul oleks aga see oma näo kaotamine. «Ja seda mängu ma kaasa ei mängi.»

Ta avaldas kahetsust, et Keskerakond on pikka aega tegelenud vaid siseasjadega ning samal ajal on fraktsiooni hääl jäänud väga vaikseks. Savisaare sõnul jäi ta nõusse erakonna erakorralise kongressi korraldamisega, sest leidis, et sellele vastu seismine poleks olnud seda väärt. Aga kui kongress tuleb erakorraline, siis peab see ka sisult olema erakorraline ning oluline on, et kongress tuleks demokratlik, rõhutas Savisaar.

«Palju on räägitud, et erakonnas peaksid kaduma leerid. Sellel saavutamiseks tuleb alustada kongressist,» ütles Savisaar, vihjates asjaolule, et kongressil peaksid saama osaleda kõik Keskerakonna liikmed. «Ma ei usu, et kohale tuleb 15 000 liiget, arvan, et tuleb kolm-neli korda vähem, kuid kõik peavad saama osaleda, kui nad tahavad seda,» märkis Savisaar.

Ta lisas, et nii suure ürituse korraldamine oleks logistiliselt kõige otstarbekam just Tallinnas ning Paide, kuhu mahuks ära vaid 1000 inimest, pole hea paik. «Oleme teinud julgeid ja uusi asju, see ongi meie nägu,» julgustas Savisaar korraldama kõigile liikmetele avatud kongressi.

«Teen ettepaneku panna suure kongressi korraldamine volikogus hääletamisele,» üllatas Savisaar laupäeval Keskerakonna volikogu. Volikogu juht Kalev Kallo ütles seepeale, et päevakorra järgi ei saa siiski kohe hääletust korraldada.

«Võtan teadmiseks, et erakonna esimehe ettepanekut ei võetud arvesse,» lisas seepeale Savisaar ja lõpetas kõne.

Keskerakonna juhiks kandideerimisest teatanud Jüri Ratas nimetas Savisaare katset panna hääletusele kongressi toimumiskoht «päris kurvaks». Ratase sõnul oli see samm juriidiliselt väär, mistõttu ei saanud Kallo seda läbi lasta. «Märgiliselt oli see päris kurb ja eks volikogu saal oma reaktsiooniga andis ka märku, mis sellest arvati,» viitas Ratas asjaolule, et pärast Savisaare ettepanekut puhkes saalis meelepaha.

Täna pärastlõunal toetas Keskerakonna volikogu häältega 109 poolt, 29 vastu juhatuse ettepanekut korraldada kongress siiski 5. novembril Paides.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles