Keskerakonna juhatus vallandas Kesknädala peatoimetaja (29)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna juhatus vallandas täna toimunud koosolekul Urmi Reinde partei vaateid tutvustava ajalehe Kesknädal peatoimetaja kohalt ja määrast uue peatoimetaja leidmiseni tema kohusetäitjaks lehes toimetajana töötava Indrek Veiseriku.

Urmi Reinde töötas Kesknädala peatoimetajana üle üheksa aasta ehk alates 2007. aasta maist. Reinde vallandamise poolt hääletas üheksa, vastu oli kuus juhatuse liiget.

Karilaid: Kesknädalat tuleks anda välja ikkagi tasakaalukamalt

«Kuna Keskerakonnas on 14 500 liiget, siis Keskerakonna hingeelu on väga mitmekesine,» ütles erakonna aseesimees Jaanus Karilaid ajakirjanikele pärast juhatuse koosolekut. Tema hinnangul tuleks Kesknädalat anda välja ikkagi tasakaalukamalt ja mitte levitada valeinformatsiooni. «Juhtumeid on väga palju ja erinevaid.» Ta lisas, et ettepaneku Reinde lahtilaskmiseks tegi Keskerakonna peasekretäri kohusetäitja Jaak Aab.

Reinde: mina jään truuks eelkõige oma südametunnistusele

Kesknädala peatoimetaja kohalt vallandatud Urmi Reinde sõnul on tegu poliitilise olukorraga, milles erakonna kaks leeri ei suutnud kompromissi leida. «Nad püüdsid mulle isegi selgeks teha, et saad isegi aru, sa oled ju tubli olnud, aga olukord on praegu nii kujunenud, Keskerakond on kriisis, Keskerakonnas on lõhe, sa oled valinud poole, sa lõhestad Keskerakonda, sa lammutad Keskerakonda,» rääkis Reinde ja lisas, et vaidleb sellistele seisukohtadele vastu. «Mina ehitan Keskerakonda, hoian teda ühtsena.»

Reide rääkis, et ta tuletas koosolekul meelde Keskerakonna kõrget reitingut Eesti riigis, millele tema hinnangul on kaasa aidanud ka Kesknädal. «Me ei leidnud kompromissi ja tulemus on siin,» tõdes Reinde ja ütles, et tal ei ole sellise olukorra üle hea meel.

Reinde sõnul ei ole ta oma toetust Savisaare suhtes kunagi varjanud. «Ma olen Kesknädala peatoimetaja ja ma jään Edgari selja taha kuni Keskerakond otsustab teisiti ja tuleb uus esimees,» sõnas Reinde. «Võib-olla seda ei ole enam kaua, aga mina leian, et mina jään truuks eelkõige oma südametunnistusele ja ma seda tegin.» 

Aab: Reinde keeldus täitmast minu korraldust

Erakonna peasekretäri kohusetäitja Jaak Aab ütles, et Reindega lõpetati tööleping, sest Kesknädala endine peatoimetaja keeldus täitmast tema korraldust. «Palusin tal avaldada oma kirja erakonnakaaslastele,» täpsustas ta.

Aab märkis, et küsimus ei olnud ainult töökorralduse eiramises. «Ta on võtnud pähe ja on öelnud, et tema on nüüd pühas sõjas. Teda on kästud ja ta absoluutselt ei kontakteeru ühegi inimesega ning need töötajad, kes istuvad temaga ühes ruumis, ei suuda enam tööd teha sellises õhkkonnas,» selgitas ta ning lisas, et saab üldiselt Reindest aru ja võtab tema ees mütsi maha. «Urmi on teinud väga head tööd, aga sellises ärevas situatsioonis emotsioonid keevad võib-olla üle. Mina pean tagama, et inimesed saavad siin töötada ja et järgmine Kesknädal ilmub ja nii edasi,» ütles Aab.

Toom: juriidiliselt on tänane otsus täitsa mõttetu

«Kuna olen ise peatoimetaja olnud ja juhtumisi lahti lasknud päris mitu ajakirjanikku, siis tean väga hästi, et juriidiliselt on tänane otsus täitsa mõttetu,» avaldas Keskerakonna juhatuse liige Yana Toom arvamust Reinde vallandamise kohta. Tema sõnul on Reinde töölepingus kirjas, et Kesknädala peatoimetaja ülemus on juhatuse liige. Küll on täpsustamata, kes juhatusest konkreetselt on seda.

«Kui juhatuse liige Jaak Aab tuleb ja annab talle korraldusi ning siis tuleb juhatuse liige Yana Toom, näiteks, ja annab talle (Kesknädala peatoimetajale – toim) korraldusi, siis peame valima, kumb liige siiski on tema ülemus,» lisas poliitik. Toom märkis, et Reinde läheb homme töövaidluskomisjoni vaidlustama tänast otsust. «Olen talle igati abiks, sest see on lihtsalt üks sigadus Urmi suhtes, mis täna juhtus.»

Miks lasti Reinde lahti? «Urmi ütles selgelt välja, et ta valis poole,» vastas Toom.

Erakonna juhatuse liige märkis, et tal oli kompromissettepanek. «Nagu igas toimetuses, kus käärib, võiks ju moodustada kolleegiumi, mis aitaks hoida seda tasakaalu, sest praegu on pingelised ajad,» selgitas ta. Kolleegiumisse oleks kuulunud nii Yana Toom kui ka Enn Eesmaa. Mõlemad meediataustaga. Ettepaneku poolt oli ka Mihhail Kõlvart. «Arutasime seda päris tõsiselt tükk aega, aga siin ei olnud mingit kompromissivalmidust nendelt inimestelt,» sõnas Toom ja vihjas, et ta oli pettunud.

Toom ei osanud pakkuda, kes võiks olla Simsoni leeri mustas nimekirjas järgmine isik, kellest tahetakse lahti saada. «Praegu oleneb sellest, kuivõrd tal õnnestus inimesi ära ehmatada. Noh, minu puhul, mind on raske ära ehmatada. Vaadake, Simson ega keegi muu ei saa minu töökohta ära võtta. Usun, et olen selles nimekirjas, aga ega midagi välja ei tule,» lisas keskerakondlane.

Keskerakonna kontoris on välja vahetatud kõik lukud

Toom ja Keskerakonna juhatuse liige Olga Ivanova rääkisid ajakirjanikele, et enne tänast juhatuse koosolekut oli Keskerakonna kontoris välja vahetatud kõik lukud ja enne koosoleku algust jagati juhatuse liikmetele uued võtmed. Väidetavalt jäi Savisaare leer uutest võtmetest ilma. Ivanova sõnul on lukuvahetuse taga erakonna peasekretäri kohuseid täitev Jaak Aab.

Aab kinnitas, et teo taga oli tõepoolest tema. «Palusin välja vahetada, kuna viimane kord vahetati vist kümme aastat tagasi lukke ja ma ei tea, kelle käes kõik võtmed on ja kuna olukord on ärev, siis ma ei tea, mis inimesed võivad siit uksest sisse kõndida, kellel on juba näiteks kümme aastat tagasi need võtmed,» põhjendas ta.

Savisaare leer tahab korraldada hiigelkongressi kõigile erakonna liikmetele

Savisaare leeri kuuluva Keskerakonna Tartumaa piirkonna juhi Peeter Ernitsa sõnul peaks novembri alguses kokku kutsutud kongressile kutsuma kõiki partei liikmeid, et nad saaksid erakonda tabanud kriitilises olukorras oma arvamuse välja öelda.

«Keskerakond on kriitilises olukorras, kuigi paljud juhtpoliitikud meie parteist üritavad jätta sellist muljet, et maja ei põle ja oht erakonna lagunemisel kaheks ei eksisteeri. Mina, nähes seda kõike lähedalt ja seest, väidan, et selline oht on väga suur,» rääkis Ernits täna päeval Postimehele. Seetõttu tulekski tema sõnul kongressi asemel korraldada kärajad, kuhu oleksid kutsutud kõik erakonna liikmed.

«Erakond on ka ju kogukond. Ja nii, nagu vanad eestlased arutasid kärajatel kogukonna muresid, peaksime ka meie nõnda talitama. Sellises eksistentsiaalses olukorras nagu meil tuleb selgeks teha, mida arvavad erakonna lihtliikmed, mitte aga eliit. Neile tuleb anda võimalus. Siin ei ole midagi unikaalset,» märkis ta.

Ernits nentis, et kongressi korraldavad loomulikult need, kes kontrollivad erakonna bürood. «Kui nad on selle vastu, siis peab küsima, kas nad kardavad Lasnamäe venelasi või lihtsaid erakonna liikmeid. Miks nad ei taha anda neile võimalust.»

Keskerakondlane märkis, et rohkearvuline kongress peaks toimuma Tallinnas. «Mulle meeldiks ka, kui kongress toimuks Eesti keskel, aga puht logistiliselt on Tallinnas suuremad võimalused,» tõdes Ernits.

Keskerakonna juhatus kuulas ära vandeadvokaat Paul Varuli analüüsi garantiikirjade osas.

Küsimusele, kas garantiikirjad saab kehtestuks tunnistada, vastas Varul, et põhimõtteliselt küll. Varul palus aga sisulisi küsimusi mitte küsida, kuna menetlus käib. «Ükski korralik advokaat ei tohi menetluse ajal enam mingisuguseid sisulisi selgitusi anda, see on juba kohtusaali asi,» sõnas ta. 

Varuli hinnangul pole Keskerakonna positsioon kaasuses halb. «Mina arvan küll, et Keskerakonna positsioon ei ole halb, aga ma ei saa võtta endale mingit kohturolli ja hakata lõplikke tõdesid kuulutama,» lisas Varul.

Arbitraažikohtu tulemusi võib Varuli sõnul oodata kas selle aasta lõpus või järgmise aasta alguses, seda sõltuvalt menetluse käigust. «Oktoobris moodustatakse arbitraažikohtu koosseis, siis on seal ettevalmistavate dokumentide vahetamine ja usun, et istungile jõutakse heal juhul selle aasta lõpus, väga optimistlikult mõeldes, või siis järgmise aasta alguses.» Varul tunnistas, et protsess võib ka edasi nihkuda, olenevalt moodustatava arbitraažikohtu koosseisu tempost.

Keskerakond on Midfield OÜle saatnud garantiikirjade tühistamisavalduse ning vaidlus jätkub arbitraažikohtus.

Kahte leeri jagunenud Keskerakonna juhatus kogunes täna pärastlõunal Toompeal erakonna kontoris koosolekule.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles