Valmistugem valimiseks: kes on valijamehed ja mis on valimiskogu?

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna riigikogu ei saanud presidendi valimisega hakkama, toodi mängu valimiskogu. Seda, millega tegu, vaadake videost!

24. septembril hakkavad presidenti valima 335 valijameest. Neist 101 tuleb otse riigikogust, 45 linnade volikogudest ja 189 vallavolikogudest.

Riigikogu liikmetele lisanduvast 234st valijamehest peaaegu pooled ehk 107 on parteitud. Valimisliitude liikmetena on nad aga vabad erakondade soovituste järgimisest. Teada on, et nende hulgas on populaarsed Marina Kaljurand, Allar Jõks ja Siim Kallas. Valijameeste eelistuste kohta leiab rohkem statistikat siit

Väärib märkimist, et valijameeste hulgas on üks Rahva Ühtsuse Erakonna liige, üks Eesti Iseseisvuspartei liige ja üks Eesti Vabaduspartei - Põllumeeste Kogu liige. Valijameeste tausta kohta leiab rohkem infot sellest loost

Valimiskogu esimene voor algab kell 12.00 ja teine kell 16 ning lisaks otseblogile teeb Postimees voorudest ka otseülekande, mis on jälgitav siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles