Fotod ja video: Kaljurand esitati 26 toetusallkirjaga presidendikandidaadiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Padise valla valijamees Külli Tammur ja Saue valla valijamees Aavo Sõrmus esitasid täna vabariigi valimiskomisjonile dokumendid koos 26 toetusallkirjaga, et seada Marina Kaljurand presidendikandidaadiks.

Kaljuranna ülesseadmiseks allkirja andnute seas on kuus Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda, kaks Isamaa ja Res Publica Liitu ning üks Reformierakonda kuuluv valijamees. Ülejäänud valijamehed on parteitud, ehkki kaks neist kandideerisid kohalikel valimistel SDE ja üks Konservatiivse Rahvaerakonna nimekirjas.

Padise valla valijamehe Külli Tammuri sõnul on seis väga pingeline. «Täna on veel kõikide võimalused võrdselt õhus.»

Saue valla valijamehele Aavo Sõrmusele sotsiaaldemokraatide eilne otsus Marina Kaljuranda toetada mõningase üllatusena. Tammur aga oponeeris: «Mulle isegi pigem see üllatusena ei tulnud, kuna nad on ka ise varem kinnitanud, et presidendivalimised ei ole missivõistlus, kus iga partei peaks tingimata oma kandidaadi esirinda lükkama, et mõistlik on saavutada kokkulepe - nemad seda teed läksid.»

Sõrmuse sõnul teeks Marina Kaljurannast hea presidendi just Kaljurand ise. Sõrmus loodab, et valijamehed ei lähe lihtsalt oma soovi ja tahet edastama, vaid pigem volikogu ja rahva tahet, mis on üsna suur, edastama.

Kaljuranna ülesseadmiseks andsid allkirja Jüri Allik, Mihkel Rebane, Raivo Raja, Andres Kampmann, Ave Visor, Kaido Katalsepp, Raimond Danilov, Veiko Erm, Kandela Õun, Liivi Vähesoo, Valdo Palu, Aavo Sõrmus, Mark Soosaar, Külli Tammur, Ene Preem, Jaanus Saat, Uno Silberg, Maido Nõlvak, Urmas Kristal, Eda Arusoo, Sirje Simmo, Toomas Jürgenstein, Toomas Nõmmiste, Rainer Vakra, Heljo Pikhof ja Taivo Kirm.

Marina Kaljurand on sündinud 6. septembril 1962, ta on sünnilt Eesti kodanik ning andnud oma nõusoleku kandideerida presidendiks. 

Täna hommikul teatas Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), et nende presidendikandidaat Mart Helme esitab vabariigi valimiskomisjonile 21 valimiskogu liikme toetusallkirja. Helme esitab toetusallkirjad homme nagu ilmselt ka Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna kandidaat Allar Jõks.

Riigikogu kolmandast voorust said otse valimiskogu esimesse vooru Reformierakonna kandidaat Siim Kallas ja Keskerakonna kandidaat Mailis Reps.

Valimiskogu esimesest, laupäeval kell 12 algavast hääletusvoorust pääseb edasi kaks enim hääli saanud kandidaati, kes astuvad vastamisi samal päeval kell 16 toimuvas teises voorus.

President saab valitud, kui ühe kandidaadi poolt annab hääle rohkem kui pool hääletamas käinud valijameestest. Kui ükski kandidaat nii palju hääli ei saa, jätkub presidendi valimine 3. oktoobril riigikogus.

Valimiskogusse kuulub 101 riigikogu liiget ja 234 kohalike volikogude esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles