PÄEVAINTERVJUU EKREst lahkuma sunnitud valijamees: mind sõimatakse müüdavaks kaltsuks ja tiblaks (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios käis täna Martna valijamees Raimond Danilov, kes sunniti konservatiivsest rahvaerakonnast lahkuma pärast seda, kui teatas, et tema toetus presidendivalimistel kuulub Marina Kaljurannale, mitte Mart Helmele.

«Inimesed, kes volikogudes ümber laua istuvad, ajavad oma valla asju, seal ei tule väga läbi see, mis toimub riigikogus,» rääkis Danilov. «Ma ei jookse kellegi teise arvamuse järel, ma jagasin volikogu arvamust Kaljuranna toetamise kohta.»

«Seda oli arvata, et sellest ikka midagi tuleb, aga olen ka enne öelnud, et meelekindlus sunnib neid käike tegema,» kinnitas ta.

«Ma leian, et mu avalikustamine on mõneti kaasaaitamine Marina Kaljuranna võidule. Teine põhjus oli see, et tahtsin näha, mis hakkab toimuma mu sõprade seas ja Facebooki kogukonnas. Hästi palju on olnud positiivset tagasisidet: on öeldud, et seisan õige asja eest, ähvardusi on ka, aga neid on vähe,» rääkis Danilov.

Ta leidis, et Kaljurand on ikkagi Eesti rahva kandidaat. «Ta on erakondadeülene minu jaoks. Ma ei leia, et ta oleks erakondadega seotud, hoolimata sellest, mida räägitakse. Ta on rahva president.»

Kuidas toimus erakonnast lahkumine?

Danilovile helistas Mart Helme abikaasa Helle-Monika, kes küsis allkirja kohta. 

«Kuidas sa ei toeta, kas sa ei ole meie erakonna liige?» küsis Helme Danilovi sõnul.

Kurjema alatooni sai kõne siis, kui Danilov hakkas oma keeldumist põhjendama. «Siis ma olin sunnitud välja ütlema, et ma ei poolda ei sinist ärkamist ega tõrvikute marssi, sealt see kasvas,» meenutas ta. Lõpuks küll rahuneti maha ja leiti, et telefoni teel maailma nagunii ei muuda.

«Lahkumiskäsk tuli kõne sees – lahku siis, nii on kõigile parem. Lahkumine on kliki kaugusel. Pärast kõnet ma selle kliki ka tegin – see oli tõepoolest üks klikk.»

Danilov kinnitas, et teda poleks ka teistsuguse telefonikõnega ümber veenda suudetud. «Ma olin kindel, et Mart Helme minu käest seda häält ei saa,» sõnas ta.

Danilov nõustus väitega, et ju ta oli algusest peale vales erakonnas.

Kokkulepet ei olnud

Jaak Madison väitis, et Danilovil oli kokkulepe, et ta valib Mart Helmet. Danilov kinnitas aga, et nii see ei olnud.  «Ei ole olnud kindlat kokkulepet. Kuna kõik eeldasid, et see hääl läheb Mart Helmele, oli nende meelest ilmselt olemas eeldatav kokkulepe. Eeldatud kokkuleppena on Jaak Madisoni väide õigustatud, aga otseselt lubaduste võtmisi ei ole tegelikult olnud.»

Danilov on saanud pärast juhtumi avalikuks tulemist ka mitu telefonikõnet, kus teda on sõimatud müüdavaks kaltsuks või tiblaks ja kästud ringi liikudes seljatagust valvata. «Aga ma ei tea, kas nad üldse on EKRE liikmed või toetajad,» sõnas Danilov.

Miks see lugu avalikustada?

«Paistab, et see käsuliin on üsna hästi sisse juurdunud, kui juba enne valimisi suudetakse hääli kokku lugeda. Ma eeldan, et see on kokkuleppe asi olnud – kui oled selles erakonnas, peab su hääl nii kõlama,» kirjeldas ta praegust olukorda. «Ma leian, et peab välja astuma selle vastu, mis toimub. Kui meil on demokraatlik riik ja õigus valida seda, keda paremaks peame, miks peab siis alluma mingi juhi arvamusele? Ei saa olla juhiga alati 100 protsenti nõus, aga mul peab olema õigus see välja öelda. Selle peale vihastada, kui keegi arvab teisiti, ei ole minu meelest õige.»

«Erakondlikku ambitsiooni mul praegu ei ole,» kinnitas Danilov. Ta sõnas aga, et kohaliku elu arendamise plaanis tahab ta kindlasti poliitikas jätkata, kuigi suuremaid ambitsioone ei ole. Erakondade pakkumistele on ta siiski avatud.  

«Ei tea, kas see on nüüd õppetund ainult EKRE-le. Ma arvan, et sellest loost võiks õppida kõik erakonnad,» võttis Danilov olukorra kokku.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles