Kuhu piim kadus? Poeletid piimast tühjad!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Noortalunikud ostsid protestiks poeleti odavast piimast tühjaks.

Nimelt ostsid Tartus noortalunikud ühekorraga 700 liitrit odavat kilekotipiima. Pöörase ostuga tahtsid noored näidata,et nende arvates on piim on Eestis arulagedalt odav ja piimatootmisel pole mõtet.

MTÜ Eesti noortalunikud juhatuse liige Karin Sepp: Meie valulävi on täpselt üks tonn ehk tuhat liitrit. Poest võtame hetkel kõige odavamat piima, mis maksab 36 senti. Kui me võtame veel ka käibemaksu maha, siis jääb 30 senti ühe liitri piima hinnaks.

Ja 30 senti on täpselt tootja omahind hetkel. See ei kata piimatootjate ühtegi lisakulutust, mida on vaja, et piim ka poodi jõuaks. Põllumees on ju ettevõtja ja näitake üht ärimeest, kes oma toodet müüb odavamalt, kui tootmiseks kulub?

Harjumaa parima piimatalu, Remmelgamaa talu perenaine Kaja Piirfeldt: Tegelikult ka, olukord on muutunud väga tõsiseks. Õudne on näha kõrvalt seda, kuidas inimesed reaalselt oma elutöö vahetavad mõne tuhande euro vastu, sest neil pole võimalust jätkata... See on päris karm!

Kui see olukord kestab veel näiteks pool aastat, siis tuleb minu vanemate tehtud töö ja ka minu enda tehtud töö lihtsalt ära lõpetada.

Noortalunike sõnul on Eestimaa kaubandusketid viimase aasta jooksul pakkunud odavaimat kilekotti pakendatud piima 35-36 sendiga.

Otsa tegi esmalt lahti Prisma, kes hakkas 35 sendiga pakkuma omas pakendis piima. Prismale asusid kohe sekundeerima ka Rimi ja Säästumarket. Ka COOPi kaubandusvõrgust saab kilekoti piima kätte 35 sendi eest. 

COOP Eesti turundusdirektor Andres Lember: Oluline pole see hetkel, kas piimapaki hind on 35 või 36 senti, oluline on see hoopis, kas selle kõrval on olemas muud meetmeid millega pakkuda tarbijale alternatiivi, kes pole nii hinnatundlikud ja kes väärtustavad kodumaist toodet.  

COOP tõi näiteks turule piima nimega AUS PIIM, mille iga liitri pealt COOP maksab põllumehele 10 senti keskmisest ostuhinnast rohkem. 

Noortalunikud ostsid Prismast kokku 704 liitrit piima, mis tegi murelikuks müüjad, sest ostjatele enam piima ei jagunudki. Noortalunikud annetasid kogu kokkuostetud piima toidupangale.

MTÜ Eesti noortalunikud juhatuse liige Karin Sepp: Ma hinges loodan, et meie aktsioon ja see sõnum jõuab ka rahvani. 

Vaata täpsemalt videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles