Tamsar: haigekassa nõukogu teeb otsuseid, millest aru ei saa

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tööandjate keskliidu esimehe Toomas Tamsare sõnul tuleb haigekassa nõukogu roll üle vaadata, sest sageli tuleb seal langetada otsuseid, millest aru ei saada.

«Haigekassa nõukogu roll on nõuda (haigekassa –toim.) juhatuselt eelarve täitmist ja arutada seejärel läbi juhatuse pakutud ettepanekud, et kas need on sobilikud või mitte,» ütles tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar reedel pärast kohtumist peaminister Taavi Rõivasega. Tamsar kuulub ise haigekassa nõukogusse.

Tamsare  sõnul kinnitas nõukogu haigekassa (2016 a -toim.) eelarve, mis tol hetkel vastas reaalsusele ja juhatus oleks pidanud tegema kulutusi eelarvest lähtudes. (Hetkel on haigekassa eelarve plaanitud üheksa miljoni asemel 33 miljoni euroga miinuses. - toim.)

«Ega siis nõukogu ei kinnitanud eelarvet, mis ütles, et me aktsepteerime sellist miinust, aga kui tegelikult läheb paarkümmend miljonit üle, siis on ka OK. Seda ei ole nõukogu lubanud,» rõhutas Tamsar.

Ta möönis, et haigekassa suure ülekulu juures on oma roll ka nõukogul, mis saaks juhatuse tööd tihedamalt kontrollida.

«Aga teatud tasemel on nõukogu käes liiga palju infot ja otsuseid. Nõukogu otsustab liiga sageli küsimusi, mida ta ei saagi otsustada,» tunnistas Tamsar.

Tööandjate keskliidu juhi sõnul tuleks läbi vaadata küsimused, millega haigekassa nõukogu tegeleb. «Sageli tuleb nõukogul teha otsuseid, millest ta ise aru ei saa,» tunnistas Tamsar.

Haigekassa nõukogu senisele tööle annaks Tamsar hindeks «hädapärane rahuldav». «Kindlasti mitte enam,» lisas Tamsar.

Praegu on haigekassa nõukogu 15liikmeline ning Jevgeni Ossinovski on teinud ettepaneku selle kärpimiseks. Seda ideed toetavad ka peaminister Taavi Rõivas ja rahandusminister Sven Sester. Kuna haigekassa nõukogu mitmed liikmed on otseselt seotud tervishoiuga, siis on Ossinovski hinnangul nõukogu osa oma rollist loovutanud haigekassa juhatusele, et vältida huvidekonflikti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles