Video: Lõuna-Aafrika viinamarjaistanduses töötab üle tuhande pardi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üks Lõuna-Aafrika vabariigi viinamarjaistandus on avastanud uutmoodi - ja väga keskkonnasõbraliku - kahjuritõrjevahendi. Tigude, usside ja putukate hävitamise, aga ka väetamise eest kannab hoolt uhke partide arsenal!

Tuleb välja, et India jooksupart, keda klassikaliselt peetakse munatõuks ehk munade saamise eesmärgil, on väga tõhus abimees ka viinamarjaistandustes. Kaplinna lähedal asuval viinamäel töötab võimas partide kahjuritõrje arsenal kaks korda päevas. 

Pardiarmee juhti Denzilit kutsuvad kolleegid tema töö tõttu suisa pardilausujaks.

Partide kanseldaja Denzil: Enne siia tööle asumist armastasin väga pardifileed. Aga pärast nendega koos töötamist ei ole part enam mu lemmiksöök. Pean neid rohkem lemmikloomadeks ja ei suuda vaadata, kui keegi neile haiget teeb. 

Rohkem kui tuhandet parti korrapäraselt tööle ja tagasi juhtida on paras väljakutse. Selleks kasutavad pardipidajad valgei lippe, mida treenitud linnud oskuslikult jälgivad.

Nagu keskonnasõbralikkusega ikka on ka partide kasutamine tõrjevahendina oluliselt kulukam, kui taimedele mürkide pritsimine. Keskmiselt kulub suleliste ülalpidamiseks rohkem, kui 2000 eurot kuus. Kuid lisaks kahjurite hävitamisele toodavad pardid ka looduslikku väetist.

Vaata meeleolukat videot! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles