Video: kommunismiohvrite mälestusmärgi ideekonkursi võitis «Teekond» (3)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kommunismiohvrite memoriaali ja ohvitseride mälestusmärgi ideekonkursil pälvis esikoha arhitektuuribüroo JVR lahendusega «Teekond».

Võit tuli meeskonnale ootamatult, sest ürituse toimumisest kuuldi viimasel hetkel. «Alati on aga meeldiv, kui sinu tööd arvustatakse ja leitakse, et see on hästi tehtud,» nentis Kalev Vellevoo.

Kaheteistkümne kuvandi hulgast tunnistati esikoha vääriliseks Arhitektuuribüroo JVR OÜ ideelahendus, mille autoriteks on Kalle Vellevoog, Jaan Tiidemann, Tiiu Truus, Martin Prommik ja Lidia Zarudnaja.

Esialgu ei olnud autoritel lihtne mõelda välja midagi seesugust, mis suudaks konkureerida juba Maarjamäel olemasolevaga. «Tähenduse väli on seal juba praegu äärmiselt tugev koos Nõukogude aegse kompleksi ja saksa sõjaväekalmistuga,» rääkis Vellevoo.

Seega tekkis idee ehitada kogu memoriaal üles kontrastile. Nõnda hakkas idanema ka idee õunapuuaiast. «Õunapuuaed peegeldab iga eestlase lapsepõlveunistust ilusast ja helgest lapsepõlve ajast.»

Teekonna motiiv sümboliseerib tagasipöördumist alguspunkti, kust inimesed ära küüdidati. «See peaks külastajale meenutama oma rõhuvuses okupatsiooniaja ängi. Kahe kõrge metallseina vahel liikumine, mis on jaotatud ruutudeks nagu registrisahtlid, kus igal kaanel on peal nimed. Kiretult,» ütles Vellevoo.

Lähteülesanne pidi täitma kolm kriteeriumit: väärikus, rahvusvaheline mõistetavus ja avalikkusele suunatud mälestamine. «Teatud osa töödest kaldus eestilikku nii öelda kammerlikku stiili, et näiteks mets, kuhu on võimalik tulla, omaette olla koos loodusega ja mälestada lahkunuid. Žürii selge seisukoht oli, et see ei sobi meie ülesandega,» ütles žürii esimees Tunne Kelam.

Kuigi nende tööde hulgas leidus väga häid projekte, lähtus žürii siiski monumentaalsusest ning tasakaalu loomisest

Võidutöö oli Kelami sõnul kontseptsioonilt kõige enam muljetavaldav. «Sissekäik ise on see, mis kutsub ja äratab tähelepanu. Ja see väga sugestiivne ning emotsionaalne kitsaskäik, ümber kõrguvad mustad metalsed seinad ja seal on need tuhanded nimed,» kirjeldas Kelam.

Ta nentis, et «Teekond» sai nimemüüri teostamisega kõige paremini hakkama oma tervilikkuse ja emotsionaalsuse poolest. «Kitsas, kõrge käik, kus inimene ahistatust läbi elab. Ei ole valikut, peab minema edasi, sest kõrvale teed ei vii. Ei saa ka tagasi minna.»

Ideekonkursi preemiafond on kokku 30 000 eurot, mis jaguneb järgmiselt: esikoht 10 000 eurot, mõlemad preemiad 6 000 eurot ja mõlema ergutuspreemia suurus 4 000 eurot.

Järgmisena korraldab Riigi Kinnisvara AS väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse projekteerimistööde tellimiseks ideekonkursi võitjalt. Projekteerimistööde eeldatav maksumus on 200 000 eurot. Summale lisandub käibemaks.

Konkursi žürii andis välja preemia KOKO arhitektid OÜ poolt esitatud ideelahendusele «Laas» (autorid: Raivo Kotov, Eleriin Tekko, Alo Sidorov, Jõnn Sooniste, Sirkka Johanna Siimso, Jelena Altmäe ja Jelena Altmäe) ning At Home OÜ ideekavandi «Ajavaod» eest (autorid: Diana Taalfeld, Taavi Kuningas ja Ülle Maiste).

Errgutuspreemia sai Kuu OÜ poolt esitatud ideelahendusele «Aeg» (autorid: Joel Kopli, Juhan Rohtla, Koit Ojaliiv, Eik Hermann, Liis Juuse ja Riin-Kärt Ranne) ning Kavakava OÜ ideekavandi „Lindude mets“ eest (autorid: Siiri Vallner, Jass Kaselaan, Indrek Peil, Kristel Niisuke, Valdis Linde ja Triin Vallner).

Memoriaali avamine on plaanis 23. augustil aastal 2018.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles