Kaljurand infotunnis: Nice'is on haiglaravil kolm Eesti elanikku. Millal nad koju saavad, ei ole veel teada. (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisminister Marina Kaljurand rääkis täna kell 9.30 alanud infotunnis Nice’i rünnakust ja selle ohvriks langenud Eesti kodanikest.

Välisministeerium sai eile hilisõhtul Prantsusmaa ametivõimudelt kinnituse, et Nice’is toimunud terrorirünnaku tagajärjel hukkunute seas on kaks Eesti kodanikku.

Terrorirünnakus hukkusid Tatjana, kes puhkas koos abikaasa, tütre ja lastelastega Nice’is, ning Tallinna noormees Rickard (21), kes osales seal peetud innovatsiooniakadeemias.

Välisminister Marina Kaljurand rääkis täna ajakirjanikele, et informatsioon hukkunud Eesti kodanike kohta edastati sugulastele, kes olid Nice’is kohapeal, et aidata hukkunud identifitseerida.

Küsimusele, kas Eesti kodanikud hukkusid rünnakupaigas või hiljem haiglas, vastas Kaljurand, et ta ei oska detaile kommenteerida. «Kui ma ka teaks, ei peaks ma õigeks kommenteerida,» ütles Kaljurand ja lisas, et seda on palunud ka hukkunute sugulased.

Enne, kui Eesti välisministeeriumile ametlikku informatsiooni ei edastatud, ei saanud välisministeerium Kaljuranna sõnul sel teemal ka spekuleerida. «Ma saan huvist aru, aga on olemas reeglid, millega sellist informatsiooni jagada saab,» selgitas minister.

Tema sõnul oli Prantsuse ametivõimudele algusest peale teada kõigi nelja Eesti inimese asukoht. Kuna aga hukkunud ei olnud kuni eile õhtuni identifitseeritud, oli välisministeeriumile kinnitatud vaid kahe haavatud inimese asukoht.

Kaljuranna kinnitusel on tänase päeva seisuga Nice’is haiglaravil kolm Eesti elanikku, neist kaks on Eesti kodanikud ning üks Vene kodakondsusega Eesti elanik. Eesti riigil olid algselt andmed vaid kahe haavatud Eesti elaniku kohta, sest ühel neist on ametlikult Vene kodakondsus. Küll aga on ta alaliselt Eesti resident.

Kaljurand kinnitas, et Eesti riik teeb omalt poolt kõik, et haavatud saaksid võimalikult kiiresti koju pöörduda. Millal see juhtuda võiks, ei osanud minister öelda. Ennekõike peavad selleks tegema koostööd Eesti ja Prantsuse meditsiiniasutused.

Ühtlasi peaks Prantsusmaal Kaljuranna sõnul olema hukkunute lähedastele ja vigastatutele rahalised kompensatsioonid, kuid nende detailide väljauurimisega tegelevad praegu diplomaadid.

Praegu tegeletakse ka sellega, et uurida välja, kas ja millised kindlustused olid hukkunud ja vigastatud Eesti inimestel. Kaljurand kinnitas, et kui kellelgi neist puudus kindlustus, aitab Eesti riik igati, et nad koju tuua.

Kaljurand sõnas, et välisministeeriumile teadaolevalt ei ole enam ühtegi Eesti inimest, kes oleks olnud terrorirünnaku keskmes ning kelle kohta poleks informatsiooni Prantsuse ametivõimudel ega Eestil. Kui aga keegi peaks midagi rohkemat teadma, palub välisministeerium neil ühendust võtta.

«Täna tuleb mõelda nendele inimestele, kes kannatasid. Ja tuleb mõelda sellele, millises maailmas me tahame elada,» märkis Kaljurand. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles