Raag: tegu ei ole sõjaga, kus ühele poole jääksid moslemid ja teisele poole kristlik Euroopa tsivilisatsioon (20)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo strateegilise kommunikatsiooni nõuniku ja Prantsusmaa eksperdi Ilmar Raagi hinnangul näitab Prantsusmaal Nice'is eile hilisõhtul toimunud ja vähemalt 84 inimese elu nõudnud rünnak, et tegu pole sõjaga, kus ühele poole jääksid moslemid ja teisele poole kristlik Euroopa tsivilisatsioon.

Raag rääkis Postimehe erisaates, et prantsuse meedia andmetel oli ründaja Prantsuse-Tuneesia päritolu 31-aastane Mohamed Lahouaiej Bouhlel, keda Prantsusmaa luure varem ei teadnud, kuid kes oli olnud politsei huviorbiidis seoses koduvägivallaga. «Selle info põhjal, mida me praegu teame, langeb ta niinimetatud «üksikute huntide» kategooriasse,» ütles ta ja lisas, et täpsemat infot peavad andma Prantsusmaa luure ja politsei.

Küll võiks tema hinnangul mõelda, millised on Prantsusmaal suhted kohaliku moslemikogukonnaga. «Sel puhul toodi üks huvitav fakt alles täna hommikul BBCs, et miks on see nii, et just Prantsusmaalt on kõige rohkem läinud Prantsuse kodanikke Daeshi ridadesse võitlema – väidetavalt umbes 1700 inimest. See pole seotud ainult sellega, et Prantsusmaal on kõige rohkem moslemeid, neid on ka Saksamaal, neid on ka Inglismaal, aga suhtarvult on Prantsusmaalt neid kõige rohkem läinud,» märkis ta.

Samuti tasuks Raagi sõnul meenutada, et Lõuna-Prantsusmaal on viimase viie aasta jooksul olnud hulk rünnakuid, mille taust viitab äärmuslikule islamiideoloogiale.

Raagi sõnul on Lõuna-Prantsusmaal väga palju Põhja-Aafrika päritolu inimesi ja seetõttu on ka eilse rünnaku ohvrite hulgas palju põhja-aafriklasi ja moslemeid. «See tähendab veel kord seda, et tegu ei ole sõjaga, kus ühele poole jääksid moslemid ja teisele poole kristlik Euroopa tsivilisatsioon,» ütles ta. «Tapeti ka moslemeid.»

Tema hinnangul tuleb nüüd paratamatult tegeleda Daeshiga, sest on näha, et terrorirünnakute laine taga on Daeshi ideoloogia. «Tervelt 30-40 aastat elasid ju Euroopa moslemid ilma taolise terrorita. Selle asemel oli meil kommunistlikust ideoloogiast kantud Punased Brigaadid või natsionalistlikust ideoloogiast kantud Baski või Korsika terroristid, rääkimata IRA plahvatustest Londonis. Nende terrorirünnakute langus on samaaegne nende juhtiva ideoloogia langusega,» rääkis Raag.

Seepärast peab tema sõnul aru saama, et terrorism vajab põhimõtteliselt kaht komponenti: rahulolematuid inimesi ja ideoloogiat, mis pakub mingit pääseteed. «Senikaua, kuni Daesh suudab värvata, senikaua, kuni ei vaibu ususõjad Lähis-Idas, jääb ka Euroopas alles oht. Ja just sellepärast on meie parimad liitlased need moslemid, kes on tegelikult esimesed Daeshi märklauad,» lisas ta.

Nice'i rannapromenaadil sõitis Tuneesia päritolu Prantsusmaa kodanik Mohamed Lahouaiej Bouhlel eile kohaliku aja järgi kella 23 ajal veoautoga Bastille' päeva tähistanud rahva sekka, tappes vähemalt 84 inimest. Viga sai sadakond inimest, neist 18 on kriitilises seisundis haiglas. Ükski rühmitus ei ole rünnaku eest vastutust võtnud.

Kommentaarid (20)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles