PÄEVAINTERVJUU Kurioosne süstlavahetuspunkt viib elanikud linna vastu kohtusse (8)

Marian Võsumets
, saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtusid Postimehe otsestuudios Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid ja Pelgulinna elanik Marko Vaik, jätkamaks teravaks pööranud arutelu süstlavahetuspunkti kolimisest Erika tänavalt Pelgulinna.

„Täna hommikuks on selge, et linnaosa vastused meie küsimustele süvendavad veelgi kahtlust, et süstlavahetuspunkti kolimisega Paldiski maanteele ei ole tehtud sisulist tööd,“ avaldas Vaik veendumust.

Samas on Pelgulinna elanikud nõus, et ilma selle asutuseta ka läbi ei saa.

„Süstlavahetuspunkt on lahendus, mis aitab väga suurel hulgal süstlaid meie tänavatelt eemal hoida,“ nõustus Vaik, „küll aga on tänase kolimise juurprobleem selle paiknemine elumajade vahel. Kohalike elanike probleemiks oli sealne avaliku korra rikkumine – narkomaanid tulid, said oma uue süstla ja narkootikumide tarvitamine toimus selles samas piirkonnas. Ka narkootikumid liikusid selles piirkonnas.“

Linnaosavanem Kaljulaid soovitas elanikel mitte saladust teha sellest, et põhiprobleemiks on ikkagi asutuse paiknemine nende kõrvalmajas, mitte eelnev loetelu.

„Asi pole selles, kas see on linnaosa seisukohast parim lahendus või mitte. Selle peale teie ei peagi mõtlema, teie vastuargument on see, et „see on minu kõrvalmajas ja see mulle ei meeldi“. See on väga loomulik, ei pea häbenema, et te olete sellepärast vastu,“ märkis Kaljulaid.

Süstlavahetuspunkti viimist Paldiski maanteele põhjendas linnaosavanem sellega, et praegune asukoht on elumajade vahel, mille kõrval olevale haljasalale said asutuse kliendid hiljem aega veetma jääda. Paldiski maantee äärne on aga tihe liiklussõlm, kus sellist probleemi ei tohiks tekkida.

Vaik ei nõustunud väitega justkui narkomaanide ajaveetmine poleks ohtlik, kuna nad tekitavad elanikes turvatunde vähenemist ja ebamugavust.

„Olukord narkomaanidega pole meile võõras. Meil asub piirkonnas kümneid lasteasutusi, mida sa linnaosavanemana kindlasti tead. Neist lähim on WAF muusikakool 100 meetri kaugusel,“ vastandus Vaik Kaljulaiule.

„Te olete saanud narkomaanidest lahti? Mis unistuste maailmas te elate?“ küsis Kaljulaid seepeale.

„Kõik on öelnud, et praegune punkt on vales kohas. Peame leidma uue koha. Kõik pinnad, mis olid linna käsutuses vaatasime üle. See on neist kõige vähem halb valik just sellepärast, et ta on avalikus kohas ja tiheda liiklusega tänava ääres. Narkomaanidel ei ole põhjust sinna pidama jääda, nad võtavad oma süstlad ja lähevad edasi,“ selgitas Kaljulaid.

Punkti kolimise vastaseid see ei veena ning Pelgulinna selts kavandab Tallinna linna vastu kohtuteed.

„Eilsel arutelul väitis üks linnavalitsuse jurist, et ainus võimalus on kaevata linn kohtusse ja seda me kindlasti teeme. Täna oleme neid dokumente ette valmistamas ja kaebame linna kohtusse, kuna need selgitused andsid meile veel enam julgust, et linn on teinud otsused täiesti valesti,“ teatas Vaik.

„Elanikel on loomulikult õigus linn kohtusse kaevata, aga mina tahaks näha seda kohtunikku, kes ütleb, et jah – las 200 000 süstalt satub Põhja-Tallinna tänavatele,“ vastas Kaljulaid.

Erika tänava süstlavahetuspunkt suletakse ja Põhja-Tallinna aidsiennetuskeskus kolib Paldiski maanteele endisesse Pensionäride majja. Majas tegutsenud pensionäride ühendused saavad uued ja värskelt remonditud ruumid Sõle 40 asuvas koolimajas. Remondiks eraldas linn vahendeid lisaeelarvest.

Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid lükkab ümber Paldiski maanteel avatava süstlavahetuspunkti vastaste esitatud väited, nagu oleks süstlavahetuse kolimise taga Erika tänaval avatava Arsenali kaubanduskeskuse ärihuvid ning süstlavahetuspunkti kolimist ümbritseks saladuseloor.

Petitsioon.ee veebilehel on süstlavahetuspunkti kolimise vastu allkirja andnud üle 1000 inimese.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles