Videolugu: Russalka sisemust uuriti röntgeniaparaadiga

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna oli rohkem kui sajandivanuse Russalka monumendi jaoks tähtis päev, sest maksu- ja tolliamet (MTA) vedas kohale oma mobiilse röntgeniaparaadi, et monumendi sisemusest 3D-pilt saada.

Reidi tee ehitusega seoses on tekkinud vajadus kontrollida, mis seisus on «Russalka» konstruktsioonid ja kuidas täpselt monumendi metallosa kivialuse külge kinnitub.

Röntgenipildi saamisel kasutati MTA mobiilset läbivalgustusseadet, mida igapäevaselt hoopis piiripunktides sõidukite läbivaatamiseks. See aitab sõidukitest leida ka kõige kummalisematesse kohtadesse peidetud salakauba.

Ehkki täna oli röntgeniaparaadil esimene kord üht niivõrd võimsat monumenti läbi valgustada, on muinsuskaitseamet seda varemgi enda töös kasutanud. See oli mõni aasta tagasi, kui läbivalgustamist vajas Niguliste kiriku peaaltar. 

Ent nagu tänane näitas, siis Russalka sisse ei olnud sugugi nii lihtne näha kui seda oli näiteks Nigulistes. Pärast seda, kui esimene röntgenipilt jäi väga hägune, otsustasti kiirgust suurendada. Seepeale ütles aga masinaaku üles.

Maksu- ja tolliameti kiirgusohutusspetsialist Priit Laatre nentis, et sellega on röntgeniaparaadi võimsuse lagi peaaegu et käes. See tähendab, et päris selget pilti monumendi sisemusest ilmselt ei saagi.

Kuid lisaks röntgenimasinale asub veel täna õhtul asja uurima georadar. Muinsuskaitseamet loodab, et kahe masina koostöös saab monumendi sisemusest siiski mingi pildi ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles