PÄEVAINTERVJUU Mari-Liis Lill: Nõukogude võimu teod pole kuidagi seotud täna siin elavate venelastega (44)

Marian Võsumets
, saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna oli Postimehe stuudio otse-eetris näitleja Mari-Liis Lill, kelle lavastus «Teisest silmapilgust» sarnaneb teravale poliitaktsioonile, mis võtab julgelt ja humoorikalt kokku eestlaste ja venelaste muutunud suhted.

«See sai alguse väga isiklikust küsimusest, kuidas on võimalik elada 32 aastat Eestimaal, kus neljandik elanikest räägib vene keeles ja ma tegelikult ei tunne kedagi neist,» kirjeldas Lill lavastuse tekkelugu.

Lille hinnangul polegi võimalik poliitikutelt integratsiooniga tegelemise õnnestumist oodata, kuna nn ülevalt alla ei saagi sellised sotsiaalsed arengud toimuda.

«Muidugi saab paremaid ja halvemaid seadusi vastu võtta, aga see tunne, et me tahame siin koos elada – seda saab teha altpoolt üles. Meie protsess polnudki ainult lavastus, vaid me päriselt õppisime vene keelt, Vene teatri näitlejad õppisid eesti keelt. Otsustasime oma väikese seltskonna najal proovida, kas saame kokku või mitte,» lisas ta.

«Meil on kõigil kohutavad lood minevikust, mis seostuvad ühe rahvusega,» jätkas Lill, «aga see, mida tegi Nõukogude võim eesti rahvaga ei ole kuidagi seotud nende inimestega, kes räägivad täna Eesti riigis vene keelt.»

Päevapoliitika käsitlemise üle suuremates Eesti teatrites tunneb Mari-Liis Lill aga rõõmu: «Lõpuks ometi. Olen ise alati olnud sellise teatri sõber, mis käsitleb otsesemalt elu meie ümber.»

«Kindlasti elame väga äreval ajal ja meid on mõnes mõttes turvatsoonist välja rebitud. Isegi näitlejad ja lavastajad on sunnitud oma mugavatest samettoolidest püsti tõusma ja sellele näkku vaatama,» tõdes Lill.

Lavastust kajastas uudisena ka 25-miljonilise auditooriumiga vene telekanal RTV.

Vene Teatri ja Tallinna Linnateatri koostöölavastus «Teisest silmapilgust» esietendus 27. aprillil Vene Teatris ja Tallinna Linnateatris.

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles