Postimehe väitlusklubi: kas presidendi peaks valima rahvas? (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Postimehe väitlusklubis» väitlesid täna riigikogu liikmed, keskerakondlane Jaanus Karilaid ja sotsiaaldemokraat Eiki Nestor küsimuse üle, kas Eesti presidenti peaks valima otse rahvas.

Karilaid pooldas presidendi otsevalimiste kehtestamist Eestis ning Nestor oponeeris. Debatt toimus kindlate väitlusreeglite järgi.

Karilaid leidis, et praegune president on Eestis pigem kohatäide, kel pole tasakaalustavat jõudu ega rolli, mida ühiskond temalt ootaks. Tema hinnangul ei suuda president teravatel ja ühiskonda lõhestavatel teemadel debatti vedada ega pingeid vähendada.

Presidendile otsevalimiste kaudu suurema ühiskondliku kaalu andmise soovi põhjendas ta seisukohaga, et võim on liiga tsentraliseeritud, ühisosa otsimisest on loobutud ja osalusdemokraatia on nõrk. «Kui valida president läbi rahvahääletuse, annab see presidendile võimu tasakaalustava rolli. Ma ei näe põhjust, miks peaks omaenda rahvast umbusaldama ja miks arvavad oponendid, et rahvas võib eksida. Kui keegi üldse võib eksida, siis see on rahvas,» rääkis Karilaid.

Ta avaldas arvamust, et otsevalitud ja seega tugevama mandaadiga president arvestaks enam rahva tahet, samas kui praegu juhindub ta end ametisse aidanud seltskonna huvidest. Tema hinnangul võib seejuures, ent ei pea tingimata suurendama presidendi volitusi.

Karilaiu sõnul ei ole Euroopa Liidu 21 riigis, kus otsevalimised on kasutusel, võimuvaakumit ega demokraatiakriisi tekkinud ning ta ei näe ühtegi põhjust, miks ka Eestis ei võiks rahvast rohkem usaldada.

Nestor leidis seevastu, et küsimus ei ole rahva usaldamises, küll aga võimude tasakaalus. «Mitte üheski demokraatlikus riigis ei jõua presidendiks inimene, kel puudub rahva usaldus, kas president saadakse otsevalimistel või läbi valijameeste kogu,» ütles ta.

Tema sõnul on oluline, et presidendi volitused ja teda valinud kogu õigused oleksid tasakaalus. «Kui me ei muuda põhiseadust sel moel, et presidendil oleks volitusi rohkem – ja mina seda ei soovi, et talle neid juurde anda –, siis kindlasti ei peaks otsevalimiste peale minema,» ütles Nestor ja selgitas, et otsevalimistel tekiks kandidaatidel kiusatus anda lubadusi, mida neil pole võimalik täita, mis omakorda tekitaks hiljem rahvas pettumust ja viiks presidendi parlamendiga konflikti.

Otsevalimiste puhul nägi Nestor igatsust ka kõva käega suure juhi järele, kes kamandaks ja karistaks. Tema hinnangul ei aitaks selline president aga kuidagi demokraatia edendamisele kaasa.

Nestor avaldas arvamust, et parlamentaarne demokraatia, mille Eesti on valinud, on õige tee ja piiratud õigustega presidenti peabki valima rahva valitud parlament. «Usaldus peab eelkõige suurenema parlamendi ja tema valijate vahel,» ütles ta.

Postimehe stuudioväitlused

Kümnest osast koosnev saatesari valmib Eesti väitlusseltsi ja Postimehe koostöös ning läheb eetrisse reedeti.

Väitlusklubis leiavad kajastamist ühiskonnas enim kõneainet pakkuvad teemad, väitlustes lähevad vastamisi tuntud poliitikud, arvamusliidrid ja eksperdid.  Saatesarja eesmärk on väitluskultuuri edendamine ja ühiskonnas oluliste probleemide mõtestamine.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles