Vene miljardär ja Hawking plaanivad saata missiooni Alpha Centaurisse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene miljardär Juri Milner ja Briti kosmoloog Stephen Hawking teatasid eile uuest kosmosealgatusest saata missioon Maale lähimasse tähesüsteemi Alpha Centauri.

Milner ja Hawking juhivad teadlaste rühma Breakthrough Starshot, mis töötab ambitsioonika uurimisprogrammi kallal eesmärgiga luua ülikompaktsete ja ülikergete kosmoselaevade ehk nanosõidukite laevastik.

Rühma eesmärk on saata maksimaalselt mobiiltelefoni suurused kosmoselaevad Alpha Centaurisse, mis asub Maast 4,37 valgusaasta ehk 25 triljoni miili kaugusel.

Nende hinnangul kuluks tähesüsteemini jõudmiseks 20 aastat 30 000 asemel, mis kuluks sellele tänase kiireima kosmoselaevaga.

«Meile tuntud viis kosmoses reisida on aeglane. Kuidas saaksime liikuda kiiremini ja kaugemale? Kuidas me selle suure hüppe teoks teeme?» küsis Manhattanis pressikonverentsil Milner, kes kavatseb esialgu panustada projekti 100 miljonit dollarit.

Milner, üks Facebooki algseid investoreid, ütles, et teadlaste rühm loodab saata ülikerged kosmoselaevad kosmosesse kiirusel 60 000 kilomeetrit sekundis, mis on umbes 20 protsenti valguse kiirusest.

Mikropurjedega minisõidukeid peaks kosmoses edasi tõukama hiiglaslik laserkiirte võrk. «Breakthrough StarChip kontseptsioon toetub juba saadaolevale või lähitulevikus tõenäoliselt kättesaadavale tehnoloogiale. Aga nagu iga läbimurdelise projekti puhul, leidub lahendamist vajavaid tehnilisi küsimusi,» hoiatas Vene miljardär.

«Usun, et meid muudab unikaalseks oma piiride ületamine,» märkis Hawking.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles