Video: naised, rahu ja julgeolek

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees vahendas reedel otsepildis Eesti NATO Ühingu korraldatavat rahvusvahelist konverentsi «Naised, rahu ja julgeolek».

Välisministeeriumis toimunud konverents lähtus korraldajate teatel ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonist 1325 ning naiste rollist rahu ja julgeoleku tagamisel. Eesti liitus selle protsessiga 2010. aastal ning panustab arengukoostöö ja humanitaarabi korras nii raha kui väljaõppega, et parandada naiste olukorda sõjalistes konfliktides ja konfliktide järel, teatas Eesti NATO Ühing.

Konverentsi kava

11.00–11.10 Konverentsi avamine – Eesti NATO Ühingu juhatuse esimees Krista Mulenok ja Friedrich Eberti Fondi Eesti büroo juhataja Ülle Kesküla

11.10–11.40 «ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 1325 tutvustus» – NATO peasekretäri eriesindaja Marriët Schuurman (videopöördumine)

«Parlamendi roll «Naised, rahu ja julgeolek» tegevuskava edendamisel NATO liikmesriikides» – Bristoli Ülikooli politoloogia doktorant, feminismi ja globaalse õigluse lektor Cardiffi Ülikoolis Audrey Reeves

11.40–11.50 Tervitussõnad – välisminister Marina Kaljurand

11.50–12.50 «Rahvusvaheline kogemus: naiste roll rahu ja julgeoleku tagamisel» – Budapesti Kesk-Euroopa Ülikooli Soouuringute Instituudi õppejõud Andrea Pető, ÜRO politseijõudude ülem Maria Appelblom ning Kanada suursaadik Eestis, Lätis ja Leedus Alain Hausser. Modereerib Tallinna Ülikooli rahvusvaheliste suhete õppejõud Tiiu Pohl.

12.50–13.50 Lõuna

13.50–14.10 «ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 1325 Eesti tegevuskava tutvustus» – välisministeeriumi poliitikaosakonna peadirektor Paul Teesalu

«Naised kaitseväes: müüdid ja tegelikkus» – NATO töögrupi «Naiste integratsioon maaväe lahingüksustes» liige Silva Kiili

14.10–15.20 Paneeldiskussioon «Naised, rahu, julgeolek: Eesti panus» – Euroopa Parlamendi liige, endine välisminister Urmas Paet, Kaitseliidu ülem, brigaadikindral Meelis Kiili, missioonide väljaõppe ekspert Merri Kastemäe ja kolonelleitnant Rein Vaabel kaitseväe peastaabist. Modereerib Eesti NATO Ühingu meedianõunik Marica Lillemets.

15.20–15.40 «Miks me sellel teemal ikka veel räägime?» – Ameerika Ühendriikide õhujõudude erukindralmajor Tiiu Kera

15.40–16.00 Konverentsi kokkuvõte – riigikogu liige Marianne Mikko

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles