PÄEVAINTERVJUU Port Šarapova dopinguskandaalist: sport vajab pimedusest väljatulemiseks kriisi

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Ravimina on see määratud südame ainevahetust toetama, eelkõige inimestel, kellel on süda haige,» kommenteeris spordibioloog ja Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port Šarapovale dopingusüüdistuse toonud ravimi Mildronat toimet.

«Ent spordipraktikas võib ravimit kasutada ka mittesihipäraselt. Ravim oli pikalt monitoorimisprogrammis, kus jälgiti selle esinemist kõigis varem võetud dopinguproovides – ja seda esines ääretult üllataval moel,» jätkas Port.

«Rahvusvaheliselt üle 8000 proovist igas 45ndas leidus selle toimeainet meldooniumi. Ning vene sportlaste puhul veidi üle 4000 proovi kohta leidus seda 17 protsendis ehk peaaegu 800 proovis.»

Tippspordis ei tohiks Pordi sõnul ühegi ravimi nõnda laialdane kasutamine silma torgata. «Ravim ei pea isegi väga tõhus olema, tippspordis piisab juba natuke suuremast eelisest,» märkis ta ning lisas, et sportlased proovivad ja kombineerivad väga erinevaid ravimeid kas või väikese eelmise saamiseks.

«Kui südameravimit kasutatakse südamehaiguse esinemisega võrreldes liiga palju, siis võib öelda, et seda ei kasutata mitte raviks, vaid muudel eesmärkidel,» märkis ta.

Kõige helgema stsenaariumi puhul võib Šarapova võistluskeelust pääseda

 «Kui sportlane suudab usaldusväärselt demonstreerida, et ta pole sellest kasu saanud, pole oma süü tõttu sellesse olukorda sattunud ega ka ebaõiglast sportlikku olukorda tekitanud, siis teoreetiliselt on võimalus ka karistusest vabaks jääda ja tehakse hoiatus. See spekter on küllaltki lai,» selgitas Port. Teoreetiline võimalus võistluskeelust pääsemiseks on olemas.

Vene tenniseföderatsiooni juhi Šamil Tarpištševi väidet, et Šarapova võiks augustis siiski Rio olümpiamängudel osaleda, nimetas Port praeguse seisuga heaks kihlveoplatvormiks, sest enamat on keeruline prognoosida.

«On näha, et oleme puhta spordi kontseptsiooni liiga hoolimatult suhtunud. Võib-olla hakkab asi klaaruma kõige pimedama aja järel. Sellest väljatulek ilmselt vajab kriisi,» nentis Port.

Šarapova teatas üleeile Los Angeles antud pressikonverentsil, et andis positiivse proovi Austraalia lahtiste meistrivõistluste ajal tänavu jaanuaris. Ta jäi vahele meldooniumi tarvitamisega, mis lisati keelatud ainete hulka alles sellel aastal ja Šarapova ei olnud enda sõnu sellest teadlik.

Šarapova tarvitas meldooniumit terviseprobleemide tõttu viimase kümne aasta jooksul, kuna seda soovitas temale perearst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles