Politsei pidas kinni klientide pangakontosid tühjendanud taksojuhi (2)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo töötajad pidasid 17. veebruaril kinni 36-aastase Andrei, keda kahtlustatakse ulatuslikes kelmustes. Mees on varem kriminaalkorras karistatud erinevate varavastaste kuritegude eest.

«Andrei töötas taksojuhina ning oma ametit ära kasutades pani ta kahtlustuse järgi alates 2014. aastast toime erinevaid kelmusi,» ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava. Mees pakkus klientidele võimalust maksta taksosõidu eest pangakaardiga. Maksmise hetkel fikseeris ta PIN-koodi ja kliendile märkamatult vahetas ta pangakaardi välimuselt sarnase ent võõra inimese, tihti eelmise ohvri, pangakaardi vastu. Kannatanu märkas kaardivahetust tavaliselt alles mõned päevad hiljem. Mitmed mehe ohvriks langenud kliendid olid eelnevalt alkoholi tarvitanud, mistõttu oli kannatanute ebaadekvaatset seisundit lihtne kuritarvitada.

Pressiesindaja sõnul tegutses mees koostöös elukaaslasega, 31-aastase naisega, kellega koos võeti kaartidelt raha välja ning sooritati nendega makseid.

Läbiotsimisel võeti mehelt ära sõiduauto Mercedes-Benz, sularaha ning maksmiseks kasutatud makseterminal.

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juhile Roger Kummile teist sarnast juhtumit ei meenu. «Skeem oli lihtne, aga pahatahtlik, sest inimeste usaldust kuritarvitati – taksoteenust kasutades ja selle eest ausalt tasudes on inimesel õigustatud ootus jõuda turvaliselt koju. Seetõttu ei tule klient selle pealegi, et kontrollida, kas peale makse sooritamist saab ta tagasi omaenda või kellegi võhivõõra pangakaardi,» tõdes Kumm. «Parim, mida selliste juhtumite vältimiseks teha saab, on veenduda, et PIN-koodi sisestades ükski kõrvaline isik teie koodi ei näeks. Ilma koodita pole deebetkaardiga suurt midagi teha. Ka antud skeem oli ülesehitatud justnimelt PIN-koodi välja selgitamisele ja selle hilisemale ärakasutamisele,» lisas Kumm.

Meest kahtlustatakse hetkel 17 erinevas kuriteoepisoodis, millele ilmselt lisandub veel juhtumeid. Seetõttu palub politsei kõigil, kes tunnevad pildil oleva mehe ära ja omavad tema suhtes pretensioone, anda sellest politseile teada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles