PÄEVAINTERVJUU Esimene 29. veebruari ilmakodanik on tänavu Eestis juba sündinud - mitu veel oodata?

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seitsme miljardi maailma elaniku seas on umbes viis miljonit inimest sündinud liigaasta haruldasel kuupäeval, 29. veebruaril. Vähemalt üks ilmakodanik on tänavu juba ka Eestis sel päeval sündinud.

«Tänane esimene meie juures sündinu on poiss,» ütles Ida-Tallinna keskhaigla sünnitusosakonna ämmaemandusjuht Grethel Tarmas Postimehe stuudios, «ent ma julgen loota, et üle Eesti on neid teistes sünnitusmajades veel.»

Suure tõenäosusega on tegemist esimese tänase sünnipäevalisega, kuna poisslaps tuli ilmale vahetult pärast südaööd.

«Kella ühese seisuga oli veel neli perekonda ootamas,» jätkas ta ning lisas, et kunagi ei tea ette, kas õnnestub sünnitada sama kuupäeva sees, mil haiglasse tullakse. «Võib-olla sünnivad need lapsed hoopiski homme, 1. märtsil, seda ette ei tea.» Tarmase kinnitusel sõltub ilmaletuleku kiirus varasemate laste olemasolust ja raseduse kulust.

2012 ehk eelmisel liigaastal sündis ITK-s 11 last ning 2008. aastal 13 last. «Ühe kuupäeva lõikes iibe kohta loomulikult järeldusi teha ei saa. Võib-olla on minu äraoleku ajal keegi vahepeal sisse tulnud ja kiirelt ära sünnitanud – seda ei tea kunagi,» leidis Tarmas. Keskmiselt sünnib ämmaemandusjuhi sõnul ITK sünnitusmajas ööpäevas kümme last ning üks sündinu keskpäevase seisuga ei luba kogu ööpäeva lõikes veel järeldusi teha.

«Hommikuti me veel ei tea, kas tuleb üheksa sünnitust ja kõik sünnitustoad on täis – vahel on üks, vahel neli,» kirjeldas Tarmas sünnitusosakonna ettearvamatut tööpäeva. «Aga meil on alati võimalus lisakäsi juurde kutsuda, ämmaemandad ei ole kunagi üksi.»

2008. aasta 29.veebruaril sündisid ITK-s 13 lapse seas ka kaksikud tüdrukud, kes saavad täna 8-aastaseks. Palju õnne neile ja kõigile teistele sünnipäevalistele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles