PÄEVAINTERVJUU: 85-aastaselt tööl käiv majandusteadlane Leev Kuum jagas noortele soovitusi (1)

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Mul on meelepärane töö ja ma tunnen end seal positiivselt,» kommenteeris 85-aastasena töötamist jätkav majandusteadlane Leev Kuum Postimehe otsesaates.

«Mulle meeldib see, et ma ei pea üksi koju jääma siis, kui abikaasa läheb tööle ja tütar kooli,» jätkas ta. «Ma näen tööl käimises suhtlemise võimalust ja kursisolekut majanduse arenguga, mis on mind elu aeg huvitanud.»

Pensioniea tõstmise taustal leidis Kuum, et inimese vaimne valmisolek aastate mõttes pikemaks tööstaažiks on väga individuaalne. «Minu meelest on see väga formaalne lahendus, kui kõigil inimestel lööb kell pensionile minekuks samal ajal,» arvas ta, ent leidis, et kauem elamiseks peaksid kõik ikkagi pingutama, sest see on seda väärt.

«Kauem elada – see on põhieesmärk! Töölkäimine on seejuures üks komponent – mina näiteks mängin ka tennist, mulle meeldib ka see,» oli majandusteadlane optimistlik.

Kuuma tutvusringkonnas pole kedagi vanuse tõttu töökohal diskrimineeritud, kuid ta nõustus, et vanemas eas töö leidmine on üha raskem. «Väheneva rahvastikuga riik peaks hästi mõtlema, kuidas vanemaealisi tööle rakendada – olgu see poole või kolmveerandkohaga,» leidis Kuum, kes ise on samuti viimase aasta vältel tööga hõivatud kolmveerandkoormusega.

Vaata videost, millist pikaealisuse retsepti soovitas Kuum lisaks sportimisele!

Uute plaanide kohaselt võib aastaks 2060 tõusta pensioniiga 70.eluaastale, mis tähendab tänaste noorte jaoks palju pikemat tööpõlve, kui nende vanematel. Eilses «Päevaintervjuus» sõnas Tallinna ülikooli vanemteadur Lauri Leppik, et oodatava eluea kasvuga on pensioniea tõus paratamatu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles