PÄEVAINTERVJUU: Pühapäevatarvitajaid on oluliselt rohkem kui paadunud narkosõltlasi

Marian Võsumets
, arvamusportaali produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre selgitas täna Postimehe stuudios, millistel alustel «pühapäevanarkomaanidele» hoiatavaid SMSe saatma hakatakse.

Alanud aastal kavatseb Põhja prefektuuri kriminaalbüroo suunata fookuse neile narkotarvitajatele, kes on muidu elus hästi toimetulevad inimesed, ent pakuvad diileritele siiski laia tööpõldu.

«Kui me täna teame, et uimastisõltlasi, kes igapäevaselt tarvitavad kangeid narkootilisi aineid on umbes 10 000, siis niinimetatud pühapäevatarvitajaid on kordades rohkem,» ütles Tambre.

Politsei andmetel kasutavad need inimesed erinevaid diilereid ning eesmärgiks on selliseid tarvitajaid hoiatada. «Tahame neile öelda, et ärge pange süütegusid toime ja teavitada neid tagajärgedest,» sõnas Tambre. «Politsei eesmärk ei ole kõiki inimesi karistada, SMS on piisavalt anonüümne ja me otseselt ei ajagi kõiki tarvitajaid taga,» lisas ta.

Diileri võrgustik tehakse kindlaks enne, kui diiler kinni peetakse

Pühapäevatarvitajate nimekirja ei saa Tambre sõnul päris juhuslikuks pidada, sinna sattunud inimesi on eelnevalt kaardistatud, kui narkodiilerid nende nimesid politseile jagavad. «Enne kui me diileri kinni peame, teame täpselt, mis elu tema ümber käib,» selgitas Tambre.

Tarvitajate nimekirja lekkimist ei pea kriminaalbüroo juht tõenäoliseks, kuid lisab, et politsei huviorbiiti sattumisega peab arvestama igaüks, kes sel viisil seadusega vastuollu astub. Diileri loetletud nimesid võrreldakse temaga seotud menetlusega ning kontrollitakse, kas andmed ühtivad.

Esimesi sõnumeid võib oodata sel aastal

«Me veel ei ole sõnumeid teele saatnud,» kommenteeris Tambre, «loodame selle aasta jooksul süsteemi tööle saada ning esimesed sõnumid võivad tulla ka alles aasta lõpus.» Samas ei tasu tema sõnul kaotada valvsust ega saabunud sõnumist mööda vaadata, sest narkokuriteod kiiresti ei aegu: «Kui kohe järgmisel hommikul järele ei tulda, ei tähenda see, et viie või kümne aasta jooksul seda juhtuda ei võiks.»

Pühapäevatarvitajatel soovitab Tambre mõelda sellele, et diileri jaoks on nad samas järjekorras varaste ja teiste kurjategijatega ning suurendavad kontingenti, kelle eest tegelikult end kaitsta soovitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles