Ettevõtlikud koolipoisid püüavad vallutada hipsterikantsi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rannamõisas elava koolipoisi soov ise raha teenida ärgitas teda oma äri looma ja kuna tema kliendid on Kalamajas, siis nii veedabki ta oma nädalavahetuse seal Rattapagarina.

«Ma ei tahtnud suvel enam vanalinnas jäätist müüa ja flaiereid jagada nagu varem ja siis tuli mõte teha oma firma,» rääkis 16-aastane firma looja Hans Oskar Aaviksoo. Idee Rattapagari tegemiseks sai ta vanaisa elukaaslaselt, kes soovitas hakata hipsteritele sooje saiu viima.

«Esimene asi, mis mulle hipsterite peale mõeldes meelde tuli oli Telliskivi ja Kalamaja kant,» sõnas noormees. Augustis käis ta Kalamajas maad kuulamas, jagas ankeete ja uuris inimeste käest, millal nad saiu sooviksid ja mis hinnaga. Ka tuli otsida kohapeal pagariäri, kellega koostööd teha.

Oma äri loomisele kulus hulk aega ja Hans Oskari sõnul on seni olnud kõige keerulisem veebilehe tegemine, mille kaudu saaksid inimesed oma tellimuse esitada. Tellimiskeskkonna pani noormees ise püsti, ka saiade vedamiseks vajalik termokast on oma kätetöö.

Et äri tegemine lõbusam oleks kutsus ta appi oma sõbra Joonas Vahimetsa (16), kellega kahekesi nii tellimusi oodatakse kui ka täidetakse.

Kuna Gustav Adolfi gümnaasiumis õppiv Hans Oskar elab Rannamõisas ja Inglise kolledžis käiv Joonas Suurupis, siis reede õhtul jäädakse Hansu pere linnakorterisse ööbima, et hommikul kell 9 olla Kalamaja pagariäris valmis tööd tegema.

Rattapagar töötab laupäeval ja pühapäeval kella 13 ning lisaks nädala sees veebi vahendusel esitatud tellimustele saab sooje saiu tellida ka tööajal. Poiste kinnitusel suudavad nad tellimuse täita 10 minuti jooksul ja kohale jõudes on saiad veel soojad.

Nende senine kogemus näitab, et pärast kella 11 tellimusi ei tule ning põhilisteks tellijateks on seni olnud hoopis lastega pered. «Ükski hipster pole seni veel tellinud, aga meid nähes on nad öelnud, et see on lahe idee,» rääkis Hans Oskar.

Laupäeva hommikuks oli poistel üks tellimus vanalinna, otse Pagaripoiste kohviku juurde. Kuigi esmapilgul võis jääda mulje, et ehk soovib tuntud pagariäri testida poiste teenuse kvaliteeti, siis tegelik tellija oli kunstiakadeemia tudeng Alden. «Sõber Facebookis jagas ja kuna see on nii lahe idee, siis otsustasin  tellida,» rääkis noormees. Ta tunnistas, et saiakesed kipuvad olema põhitoit, sest õppehoone vastas on nii Pagaripoisid kui ka Loiri Pagar, aga sealne valik tüütab ühel hetkel ära.

Pärast tellimuse täitmist väntasid nooremehed tagasi pagarikotta uut tellimust ootama ja kuna äri on alles alguses, siis tuleb mõnikord oodata üsna kaua. «Aga kohapeal oodates on näha, et inimesi käib siin massiliselt, praegu on lihtsalt alguse asi ja me peame reklaami tegema,» rääkis Joonas. 

Et end Kalamaja rahvale rohkem tutvustada käiakse Telliskivi kirbuturul flaiereid ja koduseid piparkooke jagamas. «Piparkoogitaigna tegi mu kaksikõde ja vanem õde küpsetas,» rääkis Hans Oskar.

Laupäeva hommikul värskeid piparkooke toonud Hans Oskari ema Evelyn Aaviksoo tunnistas, et üht-teist on poeg kogu aeg teinud, aga Rattapagar on tema esimene korrapärane ettevõtmine. «See on sama raske, kui iga päris äri tegemine ja sinna tuleb kohutavalt panustada,» ütles naine. «Praegu on neil veel see vaevaline periood,» tunnistas ta tellimusi ootavaid poisse vaadates.

Rattapagarite sõnul tasub see teenus end ära, kui kohale sõitmiseks kulub 20 minutit.
Rattapagarite sõnul tasub see teenus end ära, kui kohale sõitmiseks kulub 20 minutit. Foto: Eero Vabamägi

Poiste äriidee on lihtne – sõltumata tellimuse suurusest maksab kohale toomine kaks eurot, sai maksab tellijale sama palju kui letist ostes, aga pagarikoda müüb neile soodushinnaga. Esialgu kulub kogu teenistus jooksvateks kuludeks ning millal võiks tulla esimene palgapäev, ei osanud poisid öelda. «Mulle tundub see  nii hea idee, et ma ei ole valmis sellest loobuma,» kinnitas Hans Oskar.

Isegi kui talv peaks kunagi kohale jõudma, siis Rattapagaril on kindel plaan külmast hoolimata edasi tegutseda. «Ratastele saab panna alla naelkummid ning lumisel ajal sõidame mööda autoteed,» on noormees valmis Eesti talve äri nimel trotsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles